onsdag 27. februar 2013

Mari Lindbäck: Kom hjem


Mari Lindbäck var en hittil ukjent forfatter for meg, men da jeg nå har lest romanen Kom Hjem ble det et interessant bekjentskap. Romanen handler om Lisbeth, en ung jente som mer eller mindre er blitt overlatt til seg selv i ung alder. Foreldrene er skilt, far har flyttet nordover sammen med lillesøster. Lisbeth har bodd sammen med mamma, en smågal eventyrlysten og alternmativ lærer, som nå  flagrer rundt i verden for å finne seg sjøl. Lisbeth dropper ut fra skolen og møter "svensken". Han blir en slags farsfigur for Lisbeth, og hun leverer pakker for han, noe hun tjener penger på.  Hun vet godt hva pakkene inneholder, uten at dette berører henne. En gang har hun fått en katt av en nabo som skal flytte. Katten betyr mer for henne enn hun aner, for da den blir borte, er det som om hun mister grepet på sin egen tilværelse. "Tryggheten" med svensken vakler, hun prøver å stå på egne ben sammen med Nolan, en ung gutt som driver i samme "bransje"som svensken.

Dette er en trist historie om en ung jente som ikke har fått grepet på eget liv. Hun har fått lite  grensesetting og kjærlighet i oppveksten, og sjøl om mamma gang på gang sier at hun elsker henne, svikter hun like ofte. Kapitlet som handler om Lisbeths reise fot å treffe mamma i Thailand er rørende og sterkt.
Lindbäck bruker et enkelt og litt naivt språk. Dette passer godt, da bokens hovedperson Lisbeth er fortellern. En roman om hvor lett det er å bli dradd med inn noe som virker forlokkende og enkelt, men som etter hvert tar overhånd slik at en mister grepet, en tilværelse der løgn, bedrag og vold er hverdagen.
En bok som passer for ungdom og voksne.

Tiden Norsk Forlag

8 kommentarer:

 1. Denne trur eg kan passe til leseprosjektet "mor og dotter les same bok". Takk for tipset :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, som ungdomsbok er det nok greit å kunne snakke litt om innholdet, så den ideen var god.

   Slett
  2. Artig å finne nye blogger som interesserer, så nå har jeg lagt deg på bloggliata mi.

   Slett
 2. Dette hørtes spennende ut. Noen ganger er det fint å lese bøker som uttrykker sterke følelser for ting en kanskje kan kjenne seg igjen i.
  Et fint tips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var sterke følelser, men ikke lett å identifisere seg med noen i denne boka. Men les og se.

   Slett
 3. Uff...jeg syntes dette hørtes så uendelig vondt og trist ut... Vet ikke helt hva jeg skal lese nå, men kjenner jeg har lyst på noe mer lystig....

  SvarSlett
  Svar
  1. Hadde kanskje ikke valgt denne boka akkurat nå heller, men skulle etter avtale med forlaget si noe om den. Enig med deg i at noen ganger kan det blir for mye trist i bøkene. Jeg unngår, om jeg vet på forhånd, bøker med sanne historier om overgrep osv.

   Slett
 4. Så flott bokomtale! SV: Åh, så koselig! Ja oppsummering er veldig greitt å ha, kjekt å finne tilbake til hvis man lurer på noe mht det man har lest! God fredag til deg også :)

  SvarSlett