lørdag 2. mars 2013

Hamsuns Victoria på kinoI går kveld var jeg på kino i Bodø, sammen med min datter. Norgespremiere på filmen "Victoria", bygd på Hamsuns bok med samme navn. Norsk drama regissert av Torun Lian.
Av Hamsuns bøker er det "Markens grøde" og "Victoria" jeg liker best. Det er mange år siden jeg leste boka, men husker en nydelig kjærlighetshistorie, men med trist utgang. Jeg så fram til å se filmen, og jeg ble ikke skuffet.

Victoria, den barnslige og litt lunefulle godseierdatteren, spilt av Iben Akerlie, forelsker seg i møllersønnen Johannes, spilt av Jacob Oftebro.
Johannes  og Victoria leker sammen som små, men klasseforskjellen fører til at de senere bare treffes sporadisk. Etter hvert drar Johannes  ut i verden og opparbeider seg anerkjennelse som forfatter.Han omgås en gjeng bohemer som diskuterer kunst og litteratur, og han er høyt beundret i disse kretsene. Men han er likevel ikke akseptert som annet enn møllersønnen i hjembygda. Godseieren drikker mye, gambler og står på falittens rand, han må få inn friske midler. Da er Otto, en intetsigende rik løytnant en aktuell redningsmann, og Victoria presses til å forlove seg og senere gifte seg med han. Hun godtar dette med stor sorg, da kjærligheten til Johannes er størst.
Skuespillet i filmen ble for meg stort sett ekte og riktig.  Iben Akerlie og Jakob Oftebro spiller slik at du tror på kjærligheten deres.  De må for all del ikke vise sin kjærlighet utad, men når de møtes ser vi det sitre og bevre mellom dem. De kjemper for å ikke gi etter for begjær og sterke føleser. Og når adskillelse og sorg overtar, ser vi skuffelsen og bitterheten. Særlig er Oftebro glimrende her syns jeg. Iben Akerlie er yndig og sensuell, og spiller ut den naive, unge Victora med overbevisning.

Miljøet passer godt inn, nydelige bilder av skog og natur er gode kulisser for følesene til Victoria og Johannes. Ikke minst er scenen der de to er små, og Johannes bærer Victoria rundt i skogen, alldeles nydelig.

Jeg satt ikke og så på filmen med kritisk blikk, da jeg ønsket å oppleve Hamsuns sterke kjærlighetsfortelling, slik jeg husket den. Og ut fra disse kriteriene fikk jeg en fin opplevelse. Skal foressten ta fram bok og lese den om igjen nå.


 

6 kommentarer:

 1. Slike filmar gir meg alltid lyst til å lese boka. Så no ligg både Halvbroren og Victoria i lesebunken min... Har ikkje sett verken serien eller denne nye filmen endå, men trur eg vil lese bøkene først...

  SvarSlett
 2. Så bra at du iikte filmen. Så at Line og Rose-Marie også likte den litt og godt.
  Avisanmelderne er heller lunkne, fra 2-4 i terningkast, men så skal jo være kritiske på en annen måte enn oss vanlige seere. Vurderer å se filmen i kveld hvis jeg orker å kjøre til Fagernes. HA en fin kveld.:)

  SvarSlett
 3. Jeg har sett reklame for filmen to ganger, og tenkt, nei... ikke den. Følte at jeg fikk hele handlingen i løpet av traileren. Etter å ha lest dette ombestemmer jeg meg kanskje, takk for fin anmeldelse :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så thrilleren etter at jeg hadde sett filmen, og er enig i at den er for detaljert. Kanskje det er på grunn av at det regnes med at folk kjenner Victoria fra boken? (Men mange leser ikke bøker, sjøl om de går på kino, så det er nok feilslått).

   Slett
 4. Takk for fin omtale av Victoria, på vegne av oss som har satt opp filmen på kino. Vi håper Iben Akerlie, Jacob Oftebro og resten av film-teamet trekker det norske folk til kinoene nå.

  SvarSlett
 5. Vet du? Det er akkurat sånn man SKAL lese bøker og se filmer! Kritikerne kan lete etter feil og mangler, så kan vi vanlige, dødelige kose oss og la oss underholde!
  Tommel opp ;o)

  SvarSlett