onsdag 6. februar 2013

Mitt tematips : Heia Sverige

http://bokbloggeir.com/2013/02/05/mitt-tematips-3-heia-sverige/

Bokbloggeir utfordrer oss igjen med et nytt tematips, denne gangen Heia Sverige.

mitt tematips


Kom nettopp hjem fra "byen", og må henge meg på denne utfordringen. Heia Sverige, ja, da får jeg assosiasjoner til August Strindberg, Selma Lagerløf, Astrid Lindgren og svensk krim. Tror jeg ender opp med Astid Lindgrens "Mio, min Mio", som er en av forrige århundret aller største klassikere i barnelitteraturen. Den lille gutten Bo Vilhelm Olsson er foreldreløs, bor hos fosterforeldre , og har  det ikke bra. Han lengter etter et nytt og bedre liv.En dag da han sitter på en benk i parken møter han en Ånd som er på leting etter en gutt som bærer et gulleple i hånden. Bo har tidligere på dagen fått et eple, og plutselig ser han at det eplet han har fått har blitt til gull! Da Ånden ser dette bøyer han seg ned, løfter Bo opp i armene sine og stiger opp mot himmelen. Han blir med Ånden til Landet i det fjerne og der møter han sin far Kongen: Et helt nytt og bedre liv starter for Bo, som også får et nytt navn av sin far. Fra nå av heter han Mio.
Og det er nettopp disse fantasiene og drømmene som tar ni år gamle Bo Vilhelm Olsson bort fra den kalde hverdagen og gjør han til pris Mio.

Et fantastisk eventyr, skrevet av en flott forfatter. Jeg las boka første gang med tårer i øynene, og det har mine barn gjort senere. Nå blir det barnebarna som må lese "Mio, min Mio". For dette er en bok som aldri vil bli for gammeldags. Barns fantasier og drømmer skal vi ta på alvor, de er viktige. Det visste Astrid Lindgren mye om.

10 kommentarer:

 1. Selv om jeg ikke leste denne som barn har Astrid Lindgren hatt så mye å si for min leseglede. Og alle de gode filmatiseringene. Også gøy å lese om hennes liv.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror de fleste har hatt store leseopplevelser gjennom bøkene hennes. Hun var klok.

   Slett
 2. Astrid Lindgren, flotte damen! Jeg har faktisk ikke lest dette, og det må jeg gjøre noe med! Takk for flott boktips :)
  Ønsker deg en glad dag!
  Pia

  SvarSlett
 3. Det er ei fin bok! Eit av mine favorittsitat er å finne i den boka, og det handlar om den onde ridder Kato. Eg hugsar det ikkje ordrett, men det vert sagt om ridderen då det vert avslørt at han har eit hjarte av stein: "Ridder Kato hater alt og alle, men mest av alt hater ridder Kato seg selv" (omtrent slik...) Syns det er ei ganske djup betraktning om ondskapen, og den einaste linja i boka som skapar pittelitt sympati med ridderen!

  SvarSlett
 4. Mio min Mio las jeg også som liten. Utrolig fin bok husker jeg. Alt av Astrid Lindgren var jo bra, men Brødrene Løvehjerte den gav skikkelige spor som satt i sjelen. Tusen takk for fint bidrag til dagens utfordring!

  SvarSlett
 5. Denne boken er det lenge siden jeg har lest, et hyggelig gjensyn! Ha en fin kveld:-)

  SvarSlett
 6. Ja denne leste eg minst ti gongar da eg var lita, og gret kvar gong.. Det var alltid noko nytt å finne i tekstene til Astrid Lindgren. Stor barnelitteratur som også er for vaksne!

  SvarSlett
 7. Den er så trist og så skummel!Gjorde skikkelig inntrykk på meg som liten, fantastisk barnebok!:)

  SvarSlett
 8. Åh, en fantastisk bok! Min mor leste den for meg, og senere leste jeg den for mine barn - de elsket historien! Vi så også filmatiseringen, og koste oss. Ennå kan vi faktisk snakke om magien, på en måte forløper til Harry Potter-fascinasjonen hos oss :)

  SvarSlett
 9. Astrid Lindgren har jeg jo vokst opp med, så dette er et bra svensk tips.:)

  SvarSlett