lørdag 2. februar 2013

Tarjei Vesaas: Vindane

En smakebit på søndag, 2.februar. En klassiker.

 
 

Smakebiten denne gangen kommer fra novellesamlinga "Vindane" av Tarjei Vesaas.  Vesaas er en av de store norske forfattere, og har skrevet utrolig mange romaner og noveller. Og ikke minst dikt.
Han ble født i 1897 og døde i 1970. Flere av bøkene hans er filmatisert.

Novellesamlinga "Vindane" ble Vesaas sitt internasjonale gjennombrudd, da han fikk Veneziaprisen for den i 1953. Den består av 11 noveller, og smakebiten er henta fra den andre: "Den ville ridaren". Her møter vi en far, som er forfatter, men strever med skrivevegring. Og vi møter kona hans, som sitter med handarbeidet og bekymrer seg over økonomi og dagligliv. Og så har de sønnen Svein., deres felles store glede. Men plutselig en dag ser begge foreldrene at det er noe som feiler sønnen.

"Brått fer dei samen, både mora og faren. Var det ein ljod. eller kva var det? Ikkje ljod heller. Svein står i den opne døra som bind kjøkenet og farens arbeidsrom saman.
Skuggen.
Svein og skuggen står i døra. Det skvett opp frå bord og stoppekorg og tankar, samstundes. Svein og skuggen?
At dei ikkje har sett det før!"

De går til lege, det blir påvist sykdom og det fører til at faren må reise til byen med lille Svein, som skal opereres. Vi følger de to på reisa, Svein glad og lykkelig for byturen, faren rådløs og redd. Det er en tung reise. Svein klarer ikke operasjonen, og faren blir overmannet av sorg. Men så dukker den ville rideren opp, og de gamle evenene hans for å skrive vekkes til live. Han er fylt av skam over dette, men samtidig kjenner han at han er berget. "Dette er frå Svein, prøver han seia seg".

Det var vanskelig å skrive en liten smakebit av denne novellen, den er så tettpakket av innhold så jeg klarte ikke å begrense meg. Men fikk noen lyst til å lese Vesaas igjen, så er novellene hans absolutt noe å starte med.
 

11 kommentarer:

 1. Ut i fra smakebiten din virker Vindane som en sterk novellesamling, en som setter seg i leseren. Takk for smakebiten. :)

  SvarSlett
 2. Jag har inte läst något av honom, men noveller är ju alltid intressant.

  SvarSlett
 3. Har lest lite av Vesaas, og det er lenge siden. Jeg har lest en del om han. Dette var et fint tips. Har notert den på et ark jeg har i lommeboka over bøker jeg skal se etter neste gang jeg er på biblioteket. Er det noen biografier om han som du har lest og anbefaler?

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror biografien om Vesasa som sønnen Olav ga ut, "Løynde land", er bra. Den fikk iallefall god kritikk da den ble gitt ut.

   Slett
 4. Jeg fikk absolutt lyst til å lese Vesaas igjen, lenge siden nå og denne novellesamlingen skal jeg notere meg - takk for tips :)

  SvarSlett
 5. Har ikke lest noe Vesaas side skoledagene, men denne fikk jeg veldig lyst til å lese. Tusen takk for tips!

  SvarSlett
 6. En herlig klassiker. Tusen takk for smakebiten!

  SvarSlett
 7. Dette føltes som en sånn novelle en husker lenge etter at en har lest den. Jeg tror ikke jeg har lest Vesaas i det hele siden skolen, så det er virkelig noe som står for tur!
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 8. Tarjei Vesaas ... Kjenner eimen av litt muggent klasserom og nystensilerte stensilark her jeg sitter. Dette er jo ren nostalgi. Takk for fin smakebit fra en av Norges største forfattere gjennom tidene.

  SvarSlett
 9. takk for fin smakebit. eg har noen vesaas bøker liggende etter mine besteforeldre, så vurderer sterkt å plukke dem opp nå :)

  SvarSlett
 10. Tack för smakbiten. En norsk författare som jag inte kände till tidigare. Intressant!

  SvarSlett