torsdag 7. mars 2013

Andre Brink: Unntakstilstander

"Unntakstilstander" av André Brink




Som så ofte før har Brink skrevet en bok med handling fra Afrika, denne gangen fra sitt hjemland, Sør Afrika. Historien er lagt til 1980-åra, da apartheid var på det verste, menneskeliv var lite verdt og redsel og gru preget landet og folket.

Forfatteren i boka mottar et manuskript til en kjærlighetshistorie fra en ung kvinne, Jane  Ferguson. Like etter  begår hun selvmord, og hennes far kommer med en dagbok som han vil at forfatteren skal oppbevare. Han overtar manuskriptet og dagbok, og begynner på sin egen roman. Han finner karakterene han skal bruke; Philip Malan, en litteraturprofessor ved universitetet, og hans assistent og elskerinne, Melissa Lotman. Kjærlighetsforholdet til de to blir preget av det som skjer. Landet er i ferd med å rives i stykker, pollitiet arresterer folk vilkårlig, truer og torturerer. Redsel og sinne fører til at svarte dreper sine egne, og de hvite sover urolig med sin angst for hva som kan komme.  .
Bokas forfatter klarer ikke å avgjøre hvordan historien skal gå, skriver flere versjoner, og det ender opp med at han beholder alle. Innimellom ligger den unge Janes dagbok, som blir en del av historien.
Slutten på boka er like uklar som begynnelsen. Her ligger også flere løsninger. Den kan på en måte ikke slutte, da den egentlig ikke har begynt.

Brink skriver svært godt, men ikke enkelt. Dette er en roman der du må konsentrere deg for å få med deg alt. Her florerer det av sitater og fotnoter. Kjærlighetshistorien ligger som en tråd gjennom boka, men her er det mye filosofi, apartheidpolitikk og Sør Afrikansk historie.

Jeg fikk sterke assosiasjoner til en film jeg så for mange år siden, og som jeg aldri har glemt. Det er"Cry Freedom", som handler om frihetskjemperen Steve Biko. Og jeg måtte inn på you-tube og sette på den Sør Afrikanske nasjonalsangen, Nkosi sikeleli Afrika, mens jeg las ferdig de siste sidene av boka. Den var utrolig gripende i denne filmen, og jeg lytter alltid på den med ærefrykt og respekt. At Sør Afrika har kommet så langt som de er i dag kan en nok mest takke Nelson Mandela for, men også slike som Steve Biko. Andre Brinks bok er en viktig påminnelse om det som har skjedd.

3 kommentarer:

  1. Flott beskrivelse av boken. Kan tenke meg at det her hoppes i tid og sted, siden der er flere personer og flere romaner, og til og med en dagbok involvert. Forholdene i Sør Afrika på 80 tallet, er noe i godt kan lese litt om, så vi ikke glemmer det. Gratulerer med kvinnedagen, håper den blir fin:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, det samme til deg. Etter en sen frokost, har lest på senga et pare timer, skal jeg gå en tur i strålende sol, men litt kald vind.

      Slett
  2. For en flott bokomtale!! Denne boken høres både sterk og bra ut. Og innimellom er det godt med bøker som utfordrer en! Ha en super helg, klem fra Anette :)

    SvarSlett