mandag 25. mars 2013

Bokbloggturneen. Bibi Dumon Tak: Latino KingDenne boka har jeg fått gjennom Bokbloggturneen. Dette er en ungdomsbok, skrevet av en nederlandsk forfatter og gitt ut i serien Slash, som er en serie ungdomsbøker, der dokumentar og skjønnlitteratur kombineres. Boka er bygd opp rundt en sann historie, om unggutten Castel som selger narkotika. Han tjener lettvinte penger på dette, gir blaffen i skole og arbeid. "Jeg elsker spenning. Jeg fryder meg når det skal sje noe stort. Det er kanskje derfor det aldri kommer til å bli noe av meg, fordi jeg ikke nøyer meg med spenningen ved en fotballkamp eller kicket ved et bungeehopp, men bare tenner på sånt som ikke er lov."

Etter hvert blir han fristet til å smugle dop fra den Dominikanske rebublikk til Nederland. Men han kommer ut for en gjeng "amatører", blir narret, og tatt av politiet. Hans første møte med fengselslivet beskrives slik: "Jeg var et utmattet byttedyr, omringet av en horde ville og siklende ulver. Celledøra lukket seg med et smell. Jeg hørte vokterne le da de gikk sin vei. Jeg visste med sikkerhet: Nå blir jeg spist!"

Boka handler om livet i fengselet, og hvordan han prøver å planlegge rømming. Hans mor, kalt Mama Tigre av en av medfangene, kommer fra Nederland, men kan ikke gjøre stort annet enn å hjelpe til med penger. I fengselet blir Castel "tatt vare på " av Daddy, en eldre medfange fra Mosambique. Han lager mat og er omviser i fengselet.
Castel blir overflyttet fra avdeling til avdeling. En av de verste han opplever er La Victoria. " Her var det umenneskelige forhold. Det aller verste var nettene uten elektrisitet.. Da var det så varmt at vi ikke kunne legge oss. Svetten lå i en dam ved navlen på deg, og musene bgynte å gnage på tærne dine. De pilte over madrassen, akkurat som mylderet av kakkerlakker som benyttet anledningen"

Dette er ikke noe oppløftende lesning, og det bør det vel strengt tatt ikke være heller. Resultatet av "eventyret" med narkotikasalg ender i elendighet, og dette er det ikke lett å slippe unna. Castel sliter hardt for å komme ut av elendigheta, og det er ingen enkle løsninger.Da han endelig kommer seg hjem til Nederland opplever han at fortidens sideveier ikke gror igjen. Han sitter fremdeles med ryggen mot veggen, slik at ingen kan stå bak han. Han våkner om nettene, våt av svette og gjenopplever marerittene .

Det er å håpe at denne boka kan være en lærepenge for eventyrlystne ungdommer, slik at de betenker seg når lysten på lettvinte løsninger for å skaffe penger blir for stor.

En god bok, godt skrevet. Castel er fortelleren, og forfatteren har lagt ordene i munnen hans på en slik måte at den er troverdig.

Cappelen Damm Forlag
195 sider

Den neste som skal skrive om denne boka er
ingaplinga.blogspot.no/

1 kommentar:

  1. Har ikke vært så flink til å snoke på de andre denne runden... Bloggen har "lagt brakk" en stund, dessverre. Men er nå ute på snokerunde ;)
    Virker som vi har temmelig likt inntrykk av boken!
    Synes også det var morsomt at du likte mine tanker om "I morgen var jeg alltid en løve". Håper du får sjansen til å se det på teater også, det var STERKT!

    SvarSlett