mandag 18. mars 2013

Jussi Adler-Olsen: Flaskepost fra P


Etter å ha lest andre bloggeres anbefalinger, gang på gang, måtte jeg lese en Jussi-bok. Valget av bok
var tilfeldig, det var denne som sto foran meg i hylla på bokbåten Epos for en stund siden.
Joda, her har du en skikkelig spennende thriller, den typen du ikke kan legge fra deg.

Handlingen startet med at en gammel flaskepost, som nesten er uleselig, havner på pulten til Carl Mørck etter å ha stått i vinduskarmen på en skotsk politistasjon i to år. Det antas at ble sendt fra et sted i Danmark for mange år siden, brevet har blitt svært utydelig og er vanskelig å tyde. Det eneste som er helt sikkert er at overskriften på brevet er HJELP og at det ser ut til å være blod i bunnen av flasken. Carl Mørck og hans assistent Assad, som arbeider på avdeling Q, tar saken. De har vanligvis hjelp av sekretæren Rose, men hun har vikar akkurat nå, søsteren Yrsa.
Carl Mørck er ikke så populær blant sine overordnede for tiden, og de prøver å legge ned avdeling Q, som holder til i kjelleren på politihuset. Men med denne saken er de i full gang igjen. De finner ut at saken har rot i en religiøs sekt og handler om forsvinninger av søskenpar, og disse er aldri blitt meldt savnet av sine foreldre.

Samtidig som vi følger Carl og avdeling Q blir vi kjent med kidnapperen. Hans liv er blitt som det er på grunn av foreldrene og det miljøet han vokste opp i . Men dette har han hevnet mange ganger, uten å bli ferdig med det. Her er det skapt en uhyggelig psykopat. Kidnapperens tanker og handlinger er en psykologisk studie i seg sjøl.
Jussi Adler - Olsen skriver svært godt, og svært uhyggelig. Han skjønner hvordan han skal gjøre hovedpersonene sine troverdige. Og Carl, Assad og Rose,( eller skal vi si Yrja?), har alle tre sine dobbeltsider og får oss til å bli engasjert i personligheten deres.

Jeg er frelst - det blir flere Jussi-bøker høyt oppe på leselista mi fra nå av!

1 kommentar:

  1. Gratulerer som "nyfrelst" ;-) Er så glad hver gang noen får opp øynene for Avdeling Q. Ha en flott uke!

    SvarSlett