tirsdag 19. mars 2013

Tipset som traff! Perla av Carolina De Robertis



 
Denne uka har  bokbloggeir  invitert oss til å skrive om Tipset som traff!. Det vil si at vi skal skrive om en bok vi er blitt tipset om av andre bloggere.
Det er uttallige bøker jeg har notert meg etter å ha lest om dem på forskjellige blogger, men nå måtte jeg plukke ut en av dem. Valget falt på Perla, skrevet av Carolina De Robertis. Hun er en ung og interessant forfatter, vokst opp i England, Sveits og California. Men med bakgrunn fra Uruguay, er det naturlig at bøkene hennes har handling fra Søs-Amerika.


Denne boka hadde jeg hørt om, men først da jeg leste anmeldelsen av den hos Rose Marie, som har en fantastisk bra blogg om bøker og filmer, bestemte jeg meg for at denne skulle jeg lese. Her er hennes innlegg om boka: Rose-Maries litteratur- og filmblogg

Senere fant jeg ut at Bokelskerinnen hadde hatt et interessant intervju med forfatterinnen. Dette intervjuet handlet først og fremst om den andre flotte boka av De Robertis: "Det usynlige fjellet". Dette er også en av de absolutt bedre bøker, mener jeg
bokelskerinnens intervju med Carolina De Robertis

Etter å ha lest boka sjøl, og ble helt fanget av den, skrev jeg om den på min blogg, og her kan dere se mitt inntrykk:

lørdag 21. juli 2012


Carolina De Robertis: Perla


Dette er en bok som vil sitte i meg lenge. Måtte lese den ferdig før jeg sto opp i dag. En realistisk roman fra de grusomme åra fra 1976 til 1983 i Argentina, da den såkalte "skitne krigen" pågikk. Men også en bok med magiske innslag, noe jeg forbinder med latinske forfattere. (Isabell Allenede spesielt).

Vi møter Perla Correa, som skriver en bok til sin ufødte datter. "Det finnes ting som ikke kan forstås med tanken alene. Historien presser på og forlanger å bli fortalt, her og nå, når du er så nær og fortiden enda nærmere, den puster oss i nakken". Dette er de innledende orda i romanen.

Perla er vokst opp med en far som hun forguder og en mer perifer mor. Hun er ikke klar over at faren støtter det diktatoriske styret i landet, men aner at noe er galt da hennes beste venninne Romina får se bilder hjemme hos henne, og kutter vennskapet. Romina har vært en vekker for Perla når det gjelder interesse for filosofi og litteratur. Perla blir forelsket i journalsiten Gabriel, men aner at hun ikke skal fortelle foreldrene om han. Etter hvert som krigen er over, men mødrene og bestemødrene fremdeles leter etter sine tapte sønner, kommer sannheten om de grusomme terrorhandlingene fram.
Etter et brudd mellom Perla og Gabriel dukker plutselig en mann opp hjemme hos Perla. Foreldrene er på ferie, og hun blir skremt, men nysgjerrig på mannen. Han er naken, søkkvåt, lukter fisk, kobber og råtne epler. Perla skjønner etter hvert at han er en av de som forsvant under krigen. Interasksjonen mellom Perla og den druknede blir en mellomting mellom det overnaturlige og det virkelige, og en må som leser spekulere i om han virkelig er der. Men vi forstår etter hvert at han må være i Perlas fantasi - og en nødvendig del i hennes forståelse av hva som hendte med de som forsvant. En slags påminnelse om at de ikke må bli glemt. Og etter hvert et viktig bindeledd til hennes egen familie, som viser seg å være andre enn de hun har vokst opp hos.

Det er en intens bok, en bok som ripper opp i de grusomme handlinger som skjedde i Argentina i disse åra, og som minner oss om at det skjer stygge overgrep i krig. Og det er en bok som handler om det gode og det onde. Kan Perlas far være god, slik som Perla har oppfattet han i hele oppveksten, når han kan være så ond i sin gjerning for det Argentina han har tro på? Er menneskene født onde eller gode?

Jeg har tidligere lest om de forferdelige måtene mennesker forsvant på, om El Proceso og bestemødrene som demonstrerte på plazaen i sentrum av Buenos Aires. Denne boka var en sterk påminnelse om dette. Velskrevet, gripende og utrolig trist. Jeg må ta meg en tur ut i den fredelige naturen og fordype meg i å stelle blomster, slik at kanskje tristheten slipper taket.

En roman jeg vil anbefale å lese.

 

8 kommentarer:

 1. Denne har jeg hatt lyst til å lese en stund. Min datter bodde i Argentina i tre år og studerte. Takk for påminnelsen.:)

  SvarSlett
 2. Jeg må også si tusen takk for påminnelsen for dette er en bok det har vært meningen å lese lenge men denne må tas frem til sommeren en gang tenker jeg.

  SvarSlett
 3. Denne leste jeg i fjor, og likte den godt. Kanskje det var på tips fra Rose-Marie det også? Skal bli flinkere å notere ned hvor jeg får tipsene fra, sitter ofte å lurer på det når jeg har lest boken. Ha en fin dag!

  SvarSlett
 4. Jeg ser at både Perla og Det usynlige fjellet står på leselisten min allerede. Jeg har nok lest om den på en blogg jeg og. Jeg tror faktisk jeg har Det usynlige fjellet hjemme, men... du ser... jeg er nødt til å ta en alvorlig opprydding i bokhyllene mine. Jeg har mistet oversikten over hva som befinner seg der (I de tre rommene) og det må jeg gjøre noe med. Svigerforeldrene mine kommer i morgen, og på mandag bygde mannen min nye garderobeskap. Det vil si at alle klærne mine lå på gjesterommet. Så i går hadde jeg en super opprydding i klær, og nå MÅ bøker stå for tur :-D Ha en riktig fin dag, Åslaug!

  SvarSlett
 5. Jeg liker bøkene til Allende, og da liker jeg nok også denne. Takk for tipset.

  SvarSlett
 6. Man läser helt klart för få böcker från andra länder än de "vanliga". Tack för tipset!

  SvarSlett
 7. Denne boken hørtes på mange måter spennende ut, men samtidig blir jeg litt skeptisk når druknede, illeluktende menn fra rigen dukker opp ... Hmm, må tenke litt på om den skal havne på leselisten min ... Takk for god anmeldelse, i alle fall :)
  Ønsker deg en glad dag!
  Pia

  SvarSlett
 8. Jeg leste - og elsket - den første boka hennes, og gremmes over at jeg ikke har fått lest Perla ennå. Jaja, det kommer vel en (forhåpentligvis) lat og lang sommerferie om ikke så aaaaltfor lenge, så kanskje blir den lest da. Sier som flere andre her, takk for påminnelsen. :)

  SvarSlett