mandag 20. mai 2013

Adrienne McDonnell: La meg ikke måtte velge

La meg ikke måtte velge

Denne romanen er McDonnells første roman. Her er dramatiseringer av hendelser, skikkelser og scener som hun sier er ren fantasi, men hele historien er inspirert av livshistorien til en slektning som levde først på 1900-tallet. Hun forlot sin mann for å reise til Italia med ønske om å bli en fetert operasanger. Hun etterlot seg sin sønn, som vokste opp på kostskole i Boston.

I "La meg ikke måtte velge" møter vi Erica von Kessler, som er gift med Peter. De ønsker barn, men etter flere års ventetid, tar de kontakt med legen Dr.Ravell, en kjent fertilitetslege. Han blir en god venn av Peter, og det oppstår etter hvert sterke følelser mellom Erica og legen. Noe ingen andre kjenner til, er at Erica innerst inne har en sterk drøm om å reise til Italia og synge opera, og hun vet at et barn vil passe dårlig inn i disse planene.
Med Dr.Ravells uortodokse metoder blir hun likevel gravid, men ved fødselen dør barnet. Forholdet mellom ektefellene blir dårligere, Peter er mye ute og reiser, og Ericas planer om å forlate han vokser. Men da hun og Dr.Ravell innleder et forhold mens Peter er på reise, blir hun gravid med han. Hun føder en sønn. Men etter en tid forlater hun både sønnen og mannen for å oppfylle sin operakarriere. Dr.Ravell får aldri beskjed om at han er blitt far. Erica sliter med å bryte igjennom som sangerinne, og savnet av sønnen sliter også. Etter tre år blir hun skilt fra Peter, og oppsøker endelig sønnen, som er blitt 8.år, på kostskolen, der han tilbringer mesteparten av livet. Nå tar livet  en annen vending for Erica.

Romanen er nydelig og frodig, det er lett å leve seg inn i Ericas liv i Firenze, som er en herlig by. Men det er trist og tragisk at en kvinne må ta slike valg for å kunne finne sitt liv, men det var vel ikke så uvanlig på begynnelsen av 1900-tallet. Det er vondt å lese om hvordan en liten gutt, som i utgangspunktet er sterkt ønsket, blir overlatt til seg selv og fosterforeldre og kostskole. Dette på grunn av begge foreldres karrierekrav. Dette er vel heller ikke uvanlig innenfor øvre middelklasse på den tid. I romanen er det mange flotte naturbeskrivelser, der Peter og Dr.Ravell møtes for å dra på safari, jakt og møte med andre kulturer. Og det er mange gode personskildringer, ikke minst innenfor kunstnerlivet i Firenze.
Alt i alt en roman du leser raskt og blir fenget av. En roman som handler om kjærlighet og drømmer. Men den handler også om offer som må gjøres for å oppfylle drømmer.

Takk til forlaget for boka!


Juritzen forlag
2013
500 sider


6 kommentarer:

 1. Denne vant jeg i en blogg-konkurranse, men harikke begynt på den enda. Omtalen din gjorde at den frister enda mer ;o)

  SvarSlett
 2. Denne har jeg også på vent, og må nok lese den snart sidne den også har handling fra Firenze.:) Fin omtale.:)

  SvarSlett
 3. Denne står på vent hos mg og. Det høres ut som det er en sterk bok og en sterk historie som jeg må få med meg! Ha en riktig fin dag!

  SvarSlett
 4. Måtte jo rett på leselista:) Høres veldig tristfin ut:) Takk for fin omtale! Ha en herlig dag!

  SvarSlett
 5. Denne har jeg også på vent i hyllen. Fin omtale, nå gleder jeg meg til å lese den :)

  SvarSlett
 6. Takk for en fin omtale. Jeg sier som andre her; den står på vent hos meg også. Ganske høyt oppe i lesekøen, faktisk. Så nå ser jeg enda mer fram til å ta fatt på den.

  SvarSlett