lørdag 1. juni 2013

Aina Basso: Inn i elden

Denne boka er skrevet som en ungdomsbok, men er bra lesning for folk i alle aldre som er interessert i å vite litt om norsk historie på 1600-tallet.
Vi møter to unge jenter fra ulike miljø. Elen er født inn i fattige kår i Finnmark, Dorothe er fra dansk middelklasse. 

Dorothe skal giftes bort til en langt eldre mann. De to flytter til Finnmark, der han skal bistå fogden i straffeprosessene. I Finnmark bor Elen sammen med sin mor, kjent som Kloke Marja og den evneveike lillebroren Minus. Moren kan stemme blod, og hjelper folk med gode råd og urter når det trengs. Elen får etter hvert med seg mye av disse kunnskapene fra sin mor.
Dorothe og Elens liv veves sammen da Elen prøver å finne sin mor som blir fengslet for hekseri, og Dorothe blir hjulpet av hennes kunnskaper da hun holder på å dø. Denne hjelpen blir skjebnesvanger for Elen.
Aina Basso, som er historiker,  har satt seg inn i rettsprotokollene fra denne tida, og har skapt en sterk og gripende historie om menneskene som opplever forfølgelsene av "heksene". Her får vi fortalt historien fra tre forskjellige stemmer. Den ene er Elen, den fattige jenta fra Finnmark, en sterk og uredd jente. Den andre er Dorothe,  som kommer fra storbyen København. Hun er trygg på at det hennes mann har rett i alle henseende, også når han dømmer i hekseprosessene. Den tredje stemmen kommer fra er en ukjent kvinne, som beskriver møter med djevelen og hekserier som å omskape seg til fugler og dyr. Denne stemmen tror jeg må være en oppsamling av flere vitnesbyrd kvinner måtte gi til slutt, etter tortur og press for å få de til å tilstå sine hekserier.

Aina Basso har skrevet en skremmende, overbevisende oppsummering av en periode i norsk historie vi ikke har grunn til å være stolt over. At hundrevis av menn og kvinner ble drept for hekserier i landet vårt på denne tida er nesten utrolig. Hva tro på djevelen kan føre til er ubegripelig. Alle var redde, og for å redde eget skinn var det enklere å angi andre. For en utrygg tilværelse de måtte leve under. En godt skrevet, interessant og spennende bok, som jeg anbefaler.

Samlaget
2012
222 sider
5 kommentarer:

 1. Fin omtale:)Denne boken har jeg hatt liggende lenge og kanskje det er på tide å plukke den opp snart.

  SvarSlett
 2. Kor fint du skriv :)
  Visste du at Aina Basso er nominert til Nordisk råds barnebokpris for denne romanen ? Det har vore jobba i ti år for å få inn barne-og ungdomsbøkene blant desse prisane. Så ho er glad og overraska over å bli ein av dei første nominerte.
  Eg heiar på Aina :)
  Anne-Mari ynskjer deg god helg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper ho får prisen! Har akkurat lese den første boka hennar no. Fine ungdomsbøker, med historisk innhald. Flott jente!

   Slett
 3. Denne boka skal jeg lese.
  Hørte på Basso i Lilelhammer kirke onsdag, tema boka og hekseprosessene i Finnmark. Tok også et par bilder:
  http://artemisiasverden.blogspot.no/2013/05/litteraturfestivalen-pa-lillehammer.html#more

  Ha en fin helg.:)

  SvarSlett
 4. Denne kan det godt hende jeg kommer til å vie litt oppmerksomhet! Det som er så fint med bokblogger, er at man stadig får påminnelser om bøker man engang ble nysgjerrig på, men som mot alle odds gikk i den berømte glemmeboka...
  Takk for påminnelsen!

  SvarSlett