søndag 2. juni 2013

Smakebit på søndag: Aina Basso: Ingen må vite


Denne søndagens smakebit kommer fra boka "Ingen må vite" . Etter at jeg las Aina Bassos bok "Inn i elden", om heksebrenning i Finnmark, ble jeg nysgjerrig på andre bøker hun har skrevet. Hun retter seg mot ungdom, og bøkene har historiske fakta som tema.  I boka "Ingen må vite", går vi tilbake til 1734, der vi møter Ingeborg som bor sammen med mor, bror og stefar. Her er temaet blodskam, incest og overgrep.
Har hentet et sitat fra Anne Schæffers kritikk i Barnebokkritikk.no  i 2008:
 "Debutanten Aina Basso (f.1979) er historiker. Det merkes på de tidsriktige detaljene i denne debutromanen om kjærlighet og overgrep på midten av 1700-tallet. Forfatteren skrev historisk masteroppgave om blodskam på 1700-tallet. Da var straffen for å få barn med nære slektninger halshugging. Forfatteren fant stoffet til sin første roman i rettsdokumenter og tingbøker fra 1700-tallet, på Statsarkivet i Trondheim og på Riksarkivet i Oslo og København. Med Sigrid Undsets tese om at «Menneskenes hjerter forandres aldeles intet i alle dager» som utgangspunkt har hun gitt historiske fakta liv i romanen om Ingeborg og Mikkel. En roman om ung kjærlighet, om makt og overgrep."

Vil du lese flere smakebiter fra bøker, kan du gå inn på Maris sider,:her
.

14 kommentarer:

 1. Det var eigentleg ei sterk bok, særleg på slutten.
  Eg likte særs godt måten ho skreiv boka på, ingen overflødige ord.
  Eg anbefaler den neste om taterpiken. Den fengde meg også.
  Kanskje eg er litt inhabil når det gjeld Aina..:)
  God søndag.
  Anne-Mari

  SvarSlett
 2. Denne boken likte jeg kjempegodt, lettlest og en fengende historie.Det eneste jeg har å klage på var at det skulle ha vært flere sider i boken. Glemte da å skrive bokomtale om den da. Men skal helt klart lese flere av bøkene hennes og må huske å skrive omtaler da, for det fortjener hun. Flott forfatter! Takk for smakebiten!Ha en herlig søndag!:)

  SvarSlett
 3. Intressant bok! Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 4. Aina Basso står på lista over forfattarar eg vil lese snart:)

  SvarSlett
 5. Dette er en forfatter som jeg er meget nysgjerrig på og jeg ser frem til å lese noe av henne. Tusen takk for smakebit:) Ha en fin søndag:)

  SvarSlett
 6. Det låter som en intressant bok!

  SvarSlett
 7. Låter som en intressant författare med spännande teman. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 8. Jeg har absolutt lyst til å lese noe av Aina Basso, og har Inn i elden på listen. Jeg setter Ingen må vite også opp - takk for tips :)

  SvarSlett
 9. Jeg har lest de bøkene Aina Basso har gitt ut. Det begynte med Fange 59 som jeg falt så pladask for at jeg måtte se hva mer hun har skrevet. Hennes bøker anbefales alle sammen. Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
 10. Tøffe tema. Kjenner jeg blir nysgjerrig på denne forfatteren.

  SvarSlett
 11. Flott boktips fra deg. Veldig interessant. Takk.

  SvarSlett
 12. Aina Basso är jag väldigt nyfiken på. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 13. Denne virker også veldig interessant. Takk for tips..:)

  SvarSlett
 14. En annerledes smakebit, første gang jeg har fått servert en av 'en kritikk'; misledende å kalle det det kanskje, hun var jo ikke kristisk i den betydningen negativ..

  Ser ut som gode bøker, kjekt hvor mye man lærer av å lese historiske romaner. God lesning når du begynner på boka, om du ikke allerede har begynt. :-)

  SvarSlett