mandag 3. juni 2013

Kristine Getz: Hvis jeg forsvinner, ser du meg da? (+ Gråbekkas Giveaway)


 

En gripende bok om spiseforstyrrelser igjen. Hadde egentlig ikke planlagt å lese flere slike bøker, men så dukket den opp fra biblioteket. Syns jeg vet nok om denne alvorlige sykdommen, både etter egne erfaringer via en søster som slet med anoreksi i mange år, og gjennom både faglitteratur og faktabøker. Men da jeg begynte å lese denne boka måtte jeg fullføre. Kristine Getz har skrevet en svært sterk og personlig bok om ti lange år i et sykdomshelvete, og om den lange kampen for å komme ut av det.
I boka følger vi hennes vei gjennom et helvete av selvskading, selvmordsforsøk og rovdrift på sin egen kropp, til å bli sakte men sikkert friskere av sykdommen.
Det starter med at moren flytter ut, og Kristine takler ikke det ansvaret hun føler at hun får, og sorgen over foreldrenes brudd. Hun legger ansvaret for bruddet på seg sjøl, og går inn i en depresjon med panikkanfall, skyldfølelse og desperasjon. Hun føler seg verdiløs og fortapt og blir fylt av stor skamfølelse. Hun mister kontrollen over sitt eget liv. Og i et desperat forsøk på å gjenvinne kontroll, utvikler hun alvorlig anoreksi. Hun er i utgangspunktet en sterk og intelligent jente, og sammen med kjæresten studerer hun i Dublin. Men hun er lite sosial, av redsel for å måtte spise noe, hun sniker seg ut for å trene midt på natten, kan gå dagevis uten å spise annet enn litt grapefrukt og drikke kaffe latte med skummet melk..Det er begynnelsen på et levesett med mangel på mat og overdreven trening som bikker over til å bli svært helsefarlig, og hun må avbryte studiene.

Det er vel nesten umulig å komme ut av en slik sykdom uten hjelp, og etter mange års terapi og støtte klarer hun å se hvor ille dette er. Og da hun begynner å skrive blogg, og oppdager at så mange andre har de samme problemene, kommer hun seg til slutt ut av helvetet. Jeg beundrer hennes kjæreste gjennom alle disse  åra, som aldri har gitt opp. En beundringverdig  mann.

I boka har forfatter og psykiater Finn Skårderud skrevet etterord, der han blant annet sier:

"Hva betyr det å bli frisk av en spiseforstyrrelse? En mulig definisjon er at noe annet i livet, eller simpelthen selve livet blir viktigere."

En viktig bok for alle som arbeider med barn og unge.

Aschehoug forlag
2012
238 sider

 

Se hva Gråbekka har lagt ut i dag!bloggebursdag-30-ars-dag-sommer-giveaway. Heng deg på!

 

 

1 kommentar:

  1. Takk for utropet om giveawayen min:) Settes pris på:) Bra omtale av boken, fikk lyst å lese den, tross at den er sår og med ett tøft innhold. Ønsker deg en flott dag!:)

    SvarSlett