onsdag 26. juni 2013

Jonathan Odell: Helbredelsen

Denne boka har jeg "lest" som lydbok i bilen. Akkurat passende for de turene jeg har tatt til hytta og rundt omkring den siste uka. Siste kapittel har jeg fått med hjemme.

Her møter vi den hvite overklassekvinnen Amanda, som er ute av seg pga tapet av sin datter. Da en slavekvinne føder et barn, er det ingen problemer med å hente barnet fra sin fortvilte mor, og ta det inn i det store huset. Granada, som barnet blir hetende, vokser opp som et leketøy og nikkedukke, pyntet med den avdøde datteren klær. Men da hun blir 12 år, blir hun kastet på dør. Nå tar Polly Shine, en slave med helbredende evner, seg av henne. Granada lærer motvillig det Polly kan om urter og medisiner, det å lytte til naturen, dyr og planter. Og ikke minst lærer hun hva frihet betyr. 

Boken er skrevet slik at vi hører Gran Gran, den aldrende Granada, forteller historien til  Violet, en foreldreløs pike. Gran Gran har modellert alle som har betydd noe for henne i leire, og disse ansiktene blir grunnlaget for oppsummering av livet hennes. 
Dette er en sterk bok om betydningen av frihet. Her er mye kunnskap om slaveri, om makt og utbytting. Og ikke minst opplever vi sterke kvinneskjebner i et undertrykkende samfunn.

 Bodil Vidnes-Kopperud leser, og hun gir særlig Polly Shine liv med sin stemme.3 kommentarer:

  1. Denne boka har jeg hatt lyst til å lese lenge..det blir evl en dag.:)

    SvarSlett
  2. Denne har jeg også lyst til å lese, men jeg har vært litt redd for at den er "for" sår.

    SvarSlett
  3. En god bok om "tema". Jeg hørte den også på lydbok, men slet litt i begynnelsen med å forstå hvilken tid vi var i og hvem alle de forskjellige karakterene egentlig var. Måtte tilbake til Beates omtale for "nødhjelp" :)

    SvarSlett