onsdag 28. august 2013

Kristin Marja Baldursdottir: Måkelatter
Denne måneden leser vi Måkelatter i bokklubben/lesesirkelen vår. Da jeg akkurat har lest første bok om Karitas av samme forfatter, var jeg spent på denne.
Måkelatter er en merkelig og fascinerende bok med handling fra Island på femtitallet. Handlingen i romanen er lagt i munnen på Agga, elleve år, som forteller om sine observasjoner i en familie som  i hovedsak består av kvinner.
Det er særlig Freyja hun følger, en spennende slektning som plutselig kommer hjem fra Amerika. Hun er blitt ung enke, da mannen døde av slag. En flott ung dame og et spennende tilskudd til familien.
Men Agga syns hun er rar, da hun går lange turer, særlig om natta. Og hun spiser ikke, annet enn de gangene hun blir observert nede i kjelleren hos Kidda, mormors søster, der hun fråtser i godsaker.
Freyja fascinerer alle menn, og her blir det konfrontasjoner og motsetninger. Vi får innblikk i et lite småbysamfunn på Island, der det er folk som sliter for å få endene til å møtes, men også de som har mer enn nok. Her får vi innblikk i forberedelser til høytider og ulike skikker i det lille samfunnet. Men her skjer det også ting som tyder på at alt ikke er så idyllisk og dagligdags som en skulle tro. Det som kanskje gjør boka mest interessant er hovedpersonen Agga, som er en høyst oppegående lita jente, med stor sans for sensasjon og spenning, men også for rettferdighet. Hun finner alle muligheter for å følge med, om det er gjemt bak en dør, eller under bordet eller sofaen. Hun får med seg det meste av det som skjer i og utenfor familien.
Alt i alt en fin beskrivelse av et lite samfunn, en liten, men spesiell familie, og av Island.


Pantagruel forlag
2006
286 sider
 .

2 kommentarer:

  1. Karitas, både en og to fasinerte meg, så hvorfor jeg ikke har sjekket ut om hun har skrevet noe mer, forstår jeg ikke. Dette var et bra tips i så måte, men jeg er litt "lei" av å lese bøker med barn i hovedrollen, så denne her får ligge til modning en stund :)

    SvarSlett
  2. Interessant - enda en forfatter jeg ikke har kjennskap til. Kjekt å lese omtalen din av Måkelatter - det ga et lite innblikk i hvert fall.

    SvarSlett