tirsdag 20. august 2013

Sarah Lark: Den lange, hvite skyens land

Den lange, hvite skyens land

Denne kolossen av en bok trodde jeg ville bli et langt lerret å bleke, men nei - dette gikk unna! En skikkelig "sidevender" av en bok.
Forfatteren Sarah Lark er tysk, bosatt i Spania. Hun skriver under psevdonym. Hun har gode kunnskaper om dyr, og har blant anna skrevet bøker om hester og hunder tidligere. Hun har jobbet som guide og lærer i New Zealand i mange år. Dette har tydeligvis gjort inntrykk, for denne romanen viser gode kunnskaper om kolonialiseringshistorien til landet, og til maorikulturen. Dette gjør boka ekstra interessant. Og med litt kjennskap til Christchurch og omegn, da en fetter bodde der i mange år, ble det ekstra spennende for meg.

Boka handler i hovedsak om Helen, som er guvernante hos en rik familie i London, og Gwyneira, datter til Lord Silkham i Wales. Helen leser i menighetsbladet at New Zealand søker ærbare kvinner til giftermål med velsituerte, kristne menn i landet, og hun fristes av dette. Hun er trøtt av å undervise bortskjemte barn, og ønsker seg familie sjøl. Gwyneiras far bruker, i alkoholpåvirka tilstand, datteren som innsats i pokerspill. Hun kunne nektet å bli med, men som den viltre, eventyrlystne jenta hun er, blir hun med vinneren, Gerald, en "sauebaron" fra New Zealand, for å gifte seg med sønnen hans. Disse to kvinnene møter hverandre på båten på vei til det nye landet. Her er også noen foreldreløse jenter, barnehjemsbarn, som skal "deles" ut når de kommer fram.

De to kvinnene finner fort ut at deres tilkommende ektemenn ikke svarer til forventningene. Gwyns  tilkommende mann, Lucas, er en blodfattig yndling, med kunstneriske evner, ingen interesse for sauefarmen, og ingen evner til å gi "baronen" Gerald arvinger til farmen.
Den upraktiske Helen havner på en primitiv liten farm, langt fra folk. Hennes mann er en grov, enkel mann, og hun må slite med hardt arbeid. De vakre brevene hun fikk før hun dro, viser seg å være skrevet av kirketjeneren. Hun har heldigvis noen maoribarn i nærheten, som hun etter hvert driver skole for.

Sarah Lark skildrer med spenning historien til de to kvinnene og deres familier, som har en gammel feide hengende over seg.  Og kulissene til historiene er Canterbury Plains, Mc Kenzie Highlands, hvalfangerstasjonene, selfangstbankene og gullminene ved Queenstown. Og hele tiden får vi små innblikk i maorienes historie og levesett. Her er fine beskrivelser av dyr, særlig hester og hunder, som Gwyn er en mester til å håndtere. Her er det stoff til flere bøker allerede, og jeg mener å ha hørt at dette er første bok  i en trilogi. Dette er en familiesaga der du leser om sterke kvinner, vennskap, kjærlighet, hat, overvinnelseevner og kamp for tilværelsen. En lettlest roman med mye innhold, om enn ikke akkurat de dypeste karakterbeskrivelsene. Men du klarer ikke å legge den fra deg før siste side er lest!

Trass i mange sider og mye stoff, dette leser jeg gjerne mer av!

Bazar
26.august 2013
717 sider

7 kommentarer:

 1. Jeg har kommet til innspurten, selv om jeg hadde håpet boken skulle vare hele uken. Dette gikk fort, vanskelig å legge fra seg :)

  SvarSlett
 2. flott omtale :) leser denne selv nå og syntes den en fantastisk

  SvarSlett
 3. Denne boka frista. Hadde det ikkje vore for at skal-lese-stabelen byrjar å nærme seg ein meter, så... Men det verkar som ei bok eg kjem til å lese, ein gong!

  SvarSlett
 4. Dette var virkelig en tykk bok, men med denne flotte omtalen må jeg nok sette den på leselisten likevel. Du gjorde boken levende og interessant for meg og jeg takker for tips!

  SvarSlett
 5. Denne har jeg på ønskelisten, og nå etter å lest omtalen din så blir jeg enda mer interessert i å få lest denne :)

  SvarSlett
 6. Flott omtale! "Alle" sier at dette er en god bok, men jeg kjenner jeg kvier meg for å ta fatt. Tror du dette er en bok du vil huske godt om et par år? Eller er det mer en god historie som var kjekk akkurat nå men som du kanskje vil glemme ut etter hvert?

  SvarSlett
 7. Denne begynte jeg på i dag og ser frem til å lese videre:)

  SvarSlett