mandag 9. september 2013

Kristine Storli Henningsen: InnlandsheteJeg trodde dette var en thriller, ut fra bokas bakside. Men dette ble mer en psykologisk samlivsroman, der vi møter et ungt par, Julie og Petter, som er på ferie  på Bornholm med sin lille datter Mina på to og et halvt år.

Julie og Petter har ulik bakgrunn, og har ikke funnet ut av ekteskapet sitt på dette området. Hun har akademisk utdannelse, han er håndverker. Julie har  mer eller mindre presset han til å drive en bedrift, noe han ikke har erfaring med og kunnskaper til, så han sliter med økonomien der. Mina hadde kolikk som liten, og Julie har aldri følt at hun har taklet barnet godt nok. Konfliktene begynner allerede på ferga, og det er duket for klassisk sommerferiekrangling, når alt egentlig skal være fred, hvile og ro ved havet. I tillegg viser det seg at sommerhuset de skal leie ikke er så hyggelig som de hadde trodd, det ligger ikke ved havet, noe som blir et stort problem for Julie, som ikke takler innlandsheten. På toppen av det hele  møter de flere naboer som virker både rare og uhyggelige.

 Dagen etter en fuktig kveld med naboparet forsvinner Mina. Julie oppdager plutselig at morsfølelsen som hun har manglet er der, og blir helt ute av seg av bekymring for datteren.


Jeg syntes boken var ganske spennende, men ikke helt det store. Ut fra bokas omslag vet vi at Mina forsvinner, og dette blir noe du venter på skal skje mens du leser. Men det er mange avsløringer som skal komme fram i dagen før dette skjer. Det er først og fremst bakgrunnen til at Julie og Petter sliter med sitt forhold som kommer fram. Julies forhold til foreldrene, hennes sterke aversjon mot innlandsheten, hennes svake sjøltillit som mor, hennes krav til ektemannen er også viktige faktorer for å skjønne hennes oppførsel.

Julie virker kunstig og unaturlig flink til å konstruere problemer. Så trass i at hun sliter med å være en god mor, og sliter for forholdet sitt, får jeg ikke helt tak på henne. Her er det mange skjebner og mye uavklart med menneskene vi møter i romanen, men jeg blir på en måte ikke helt involvert i det som skjer.

En lettlest bok, les den gjerne, uten at jeg gir den toppkarakter. Men har veldig lyst til å titte mer på forfatteren, så jeg skal låne "I skyggen av store trær" på biblioteket nå.

Gyldendal
2013
317 sider


 

3 kommentarer:

  1. Ser jeg ga I skyggen av store trær en 6`er, så den kan du glede deg til. Jeg syntes at Innlandshete inneholdt mye krangling. Er ikke vant til at folk er så dømmende og lite tålmodige med hverandre, så det reagerte jeg på, men jeg likte boken :)

    SvarSlett
  2. Jeg kjenner igjen noe av det du skriver fra din leseopplevelse fra det andre har skrevet. Har lest I skyggen av store trær, og den boken likte jeg. Tror nok jeg kommer til å lese Innlandshete selv om jeg kan risikere at det ikke blir en topp leseopplevelse. Fint å kunne lese slike bøker også. Et fint innlegg om boken har du skrevet.

    SvarSlett
  3. Kommer nok til å lese denne boken siden jeg har hørt så mye om den, både godt å dårlig. Gjør meg nysgjerrig:) Takk for fin omtale!:)

    SvarSlett