søndag 6. oktober 2013

Marianne Cedervall: DødsønsketLegger inn denne omtalen som en smakebit på søndag, da den er skrevet ferdig før jeg dro utenlands for et par dager siden. Er i Dubrovnik akkurat nå, og storkoser meg her,

En herlig, lettlest, finurlig svensk krim. Hovedpersonen i romanen er Mirjam. Hun var for en del år siden med og bygde opp forretningsforetaket Care for seniors, sammen med tre kompanjonger, Per Henrik, Ivan og Torstein.  Men da firmaet var oppe og gikk, ble hun kastet ut fra foretaket, uten rettigheter. Hun flyttet til Lappland, der hun i flere år arbeidet hardt for å slippe unna kemner og inkassokravene. Til og med forholdet til datteren ble ødelagt i denne tida. Nå har hun kommet seg ovenpå igjen, og sammen med venninnen Hervor flytter hun tilbake til Gotland, inn i et gammelt kapell i Kajpe Kviar. Her driver de tre mennene fremdeles sin virksomhet. Mirjam er lege og prestedatter, og styrt av de etiske prinsippene om å aktivt gå inn for å redde liv. Hervor, som er fra Lappland, er selvlært med nedarvede trolldomskrefter, maner og ganner.  Nå har de gått på kurs om affirmasjon, og med disse nye kunnskapene begynner tankene og svirre.  Hervor mener at dette må kunne brukes i hevnprosessen mot de tre tidligere kompanjonger og fiendene  til Mirjam. Kan de, uten vold, ta knekken på de tre uslingene? Er tankens kraft så sterk?  Uansett årsak, de tre mennene er etter tre måneder alle døde.Tilfeldig eller ikke?

En herlig, humørfylt krim, en annerledes krim uten vold og skremmende våpen  Dette likte jeg. Og så har jeg lest at det kommer flere bøker om "radarparet" Mirjam og Hervor. Så flott da!

Pantagruel
2012
319 sider
13 kommentarer:

 1. Den här boken tyckte jag väldigt mycket om!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er så mange bra svenske krimforfattere?

   Slett
 2. Bok to om radarparet er allerede kommet ut - og da er handlingen lagt til Lappland. Kosekrim syns jeg man si at disse bøkene er.

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig, men nettopp det å bare kose seg er flott!

   Slett
 3. Denne såg artig ut. Takk for smakebit - den er ført opp i venteboka. Ha ein fin tur vidare :-)

  SvarSlett
 4. Känner igen namnet, men tror inte att jag har läst något av henne. Kanske är synd märker jag när jag läser din text :)

  SvarSlett
 5. Dubrovnik har jeg ennå ikke vært i, men planlegger sommerferien på den kanten til neste år. Håper på reisebrev :) Mener å huske at denne boken ble litt for koselig etter min krimsmak, men så liker jeg litt skummel intrige når jeg leser krim.

  SvarSlett
 6. Tack för smakbiten. En svensk deckarförfattare jag inte läst. Än.

  SvarSlett
 7. Denne har jeg lst om før, og den er vel blandet mottatt.. så kanskej kanskje ikke jeg leser den en dag. Kos deg i Dubrovnik.:)

  SvarSlett
 8. Jeg har lest de to bøkene Duvall har gitt ut, og synes det er fornøyelige bøker :-) Jeg vil gjerne lese mer. Kos deg i Dubrovnik!

  SvarSlett
 9. Denna författaren har jag inte läst än, men jag tror det är den här boken som står oläst i hyllan, Svinhugg heter den i så fall på svenska. Har hört mycket gott om hennes böcker.

  Dubrovnik står på min lista över platser att besöka :)

  SvarSlett
 10. Kan inte påstå att jag har hört talas om författaren tidigare, men å andra sidan är jag rätt dålig på deckare :)

  SvarSlett
 11. Jeg er nysgjerrig på boka nå! Godt skrevet. Kos deg på reise :-)

  SvarSlett