tirsdag 28. januar 2014

Lynne Bryant: Alligatorvannet

"Alligatorvannet" av Lynne Bryant

Avery, som opprinnelig er fra Mississippi, har bodd i Colorado og vært alenemor til sin lille datter Celi. Far til barnet var svart, noe som skapte store bekymringer i familien.  Averys mor, Marion, er full av fordommer, og var på den tida mest opptatt av datterens debutball, klær, staus. I Colorado  har Avery skapt seg et nytt liv med datteren Celi. Barnefaren Aaron, som Avery elsket, holdt på å miste livet på grunn av sitt forhold til Avery, og hun måtte derfor flykte fra Mississippi. Avery har alltid hatt en mistanke om at moren kunne stå bak dette. Aaron har aldri truffet datteren.

Da Avery mottar en invitasjon til brorens bryllup, øyner hun en mulighet til å vende hjem og gjenforenes med familien. Men hun er også spent, og redd, for hvordan datteren skal bli mottatt. En liten mørkhudet jente, som få kjenner til. Og på toppen av det hele har Celi den alvorige sykdommen sigdcelleanemi, som oppstår bare i tilfeller der det er gener fra begge foreldre, og bare hos mørkhudede. Hvor stammer hennes gener fra?

Vi følger Avery og Celis anskomst til Mississippi, møtet med tidligere venner, familie og Aaron. Han er kommet tilbake til hjembyen som lege, og har kone og to sønner. Dette er en kompleks historie, og vi får innblikk i utviklingen av rasismen i sørstatene fra begynnelsen på førtitallet fram til i dag. Her er det mye som skjules, og i Averys familie kommer mange hemmeligheter fram i dagen.

En godt skrevet nydelig roman, men også med bitter undertone. En annerledes sørstatroman, som jeg likte veldig godt. Jeg vil nok lese flere bøker av Lynne Bryant når de kommer. Hun har tidligere skrevet "Catfish Alley", men jeg vet ikke om denne boka er oversatt til norsk.

Cappelen
2013
415 sider (paperback)


4 kommentarer:

 1. Liker forsiden på denne boken så godt. Har kjøpt denne boken for en stund siden, men har liksom ikke kommet meg til å lese den ennå, så det er godt du skriver om den så jeg blir litt påmint om den. Høres ut som en bok som har en veldig interessant historie, og en spennende tid er det ihvertfall å lese om. Lurer da fælt på hva alle hemmelighetene er. Må si jeg er nysgjerrig:) Kjenner ikke til forfatteren fra før, så det blir også interessant å finne ut av hvordan hun skriver. Finner ikke flere bøker av henne på norsk, men kan jo hende jeg er på feile plasser å søke:) Kos deg videre!

  SvarSlett
 2. For en flott omtale, jeg fikk lyst å lese den. Sørstatene og rasisme er jo noe en leser om ofte, men hvis den er litt "annerledes" så er det jo forfriskende :)

  SvarSlett
 3. Denne har jeg også kikket på ofte; nydelig cover og tittel! Omtalen din gjør meg enda mer sikker på at denne må leses, og den er notert på leseønskelista ;o)

  SvarSlett
 4. Denne kjøpte jeg i januar. Ser frem til å lese den :)

  SvarSlett