onsdag 16. april 2014

Marjorie Celona: Hvorfor?


Shannon blir like etter fødselen dumpet på dørstokken til et lokalt hospits. Hennes mor Yula forlater henne i fortvilelse etter traumatiske hendelser i familien. Shannon blir en kasteball i fosterhjemsystemet og blir utsatt for en rekke grusomheter før hun til slutt får plass hos Miranda og datteren Lydia Rose, der hun blir en del av familien.
Men Shannon klarer ikke å finne seg til rette, for under overflaten gnager hele tiden de ubesvarte spørsmålene om hvor hun kommer fra og hvorfor moren forlot henne. Hun bestemmer seg for å prøve å finne ut av sin fortid.
" Jeg tar artikkelen og gnir det tynne papiret mellom fingene mine. Jeg har lest den hundrevis av ganger. Jeg har studert mitt lille potetformede ansikt. Noen holder meg på bildet, men han eller hennes ansikt har blitt klippet bort. Baby Jane.
"Gråt hun eller noe sånt?" "Moren din? Det er seksten år siden - herregud - du ser ikke en dag elder ut enn - tja. Hun bøyde seg ned og kysset deg på kinnet, tror jeg. Jeg ber ganske sikker på at hun gråt veldig.""
Parallelt leser vi historien om Yula, som også leter etter svar på hvordan det gikk med datteren.

En sår, rørende historie om lengsel etter identitet. Viktigheten av å kunne å slå rot, også når en ikke har røtter. Det er også en vakker historie om mennesker som forsøker å gjøre det beste ut av en vanskelig livssituasjon. Jeg anbefaler boka!

Juritzen forlag
2014
280 sider
Oversatt av
 

2 kommentarer:

  1. Huff for en situasjon. Sånt er alltid tragisk å lese om, men det kan gjøre godt også. Takk for fint lesetips. Kjempeflott kulltegning du har laget av din far. Ønsker deg en fortsatt fin påske!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Tine. Nåsrever jeg meg fordervet med å lage ny heading på bloggen. Skjønner ikke hva jeg gjorde sist! God påske.

      Slett