søndag 11. mai 2014

En smakebit på søndag: Stillitsen av Dona Tarrt

Stillitsen - Donna Tartt

I dag hadde jeg ikke planlagt å delta i En smakebit på søndag, da jeg har ikke kom hjem før utpå ettermiddagen. Men i bilen hjem lyttet jeg til P2s litteraturmagasin, ledet av Cille Biermann, der denne boka ble omtalt.  Og hvorfor ikke gi en smakebit via det jeg fikk med om boka her?
Dona Tarrt er amerikansk forfatter, og denne boka kom etter ti år siden den forrige boken hennes.

Her møter vi Theo, som er på kunstgalleri med sin mor. Hun presenterer han for et lite maleri av en gul fugl, en stillits. Bildet er malt av Carel Fabritius i 1652. Like etter blir de utsatt for et terrorangrep, og unge Theo redder seg ut, med maleriet i hendene. Theo er prisgitt sine omgivelser, da faren er fraværende og moren dør i angrepet. Det handler om tap, sorg, hjemløshet og møte med nye mennesker. Og boka handler om kunst. Kunsten overleve, den er symbolet på livet.
Kritikerne mente det var en bok med fargerike personskildringer og gode leseopplevelser. Det er en stor bok, ca 800 sider. En klassisk roman, litt gammeldags, ble det sagt. Kanskje den med fordel kunne vært strammet noe inn, men konklusjonen at den holder mål, er troverdig og er verdt å bli lest. Jeg syns det hørtes spennende ut, så jeg må ta en nærmere titt på denne.

Nå har jeg klipt plena, i et nydelig vær, men med litt kald vind. Trua på sommeren er så absolutt tilstede igjen!

7 kommentarer:

 1. Denne har jeg lagt merke til tidligere. Ha en fin søndag kveld

  SvarSlett
 2. Hørte også på programmet, men bare delvis. Jeg kjørte bil og måtte konsentrer meg. Fikk min første fartsbot på strekningen på torsdag, den første noensinne. Og det verste er at jeg ikke tenkte på at jeg kjørte for fort, jeg satt i helt andre tanker før jeg så de gule vestene stå der. Kom fra jobb og hadde vært innom biblioteket. Fy og fy; jeg gremmes over meg selv. 800 sider; det er nok i overkant for meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var nok en ubehagelig opplevelse, så jeg skjønner godt at du konsentrerer deg i bilen i etterkant! Har opplevd å kjøre for fort da jeg høre på Aksel Svindals første store seier, og ble med på racet! Fikk en klekkelig bot!

   Slett
 3. Så artig innlegg, skal si du husket mye du kunne referere fra boken. Den hørtes spennende ut, så den skal jeg se nærmere på :) Håper du har hatt en fin helg!

  SvarSlett
 4. Klipt plen??? Jeg har gått på ski i dag!!!
  Takk for presentasjonen av ei for meg helt ukjent bok!

  SvarSlett
 5. Det hørtes virkelig spennende ut.
  Jeg håper du har hatt en fin tur, og at det også var godt å komme hjem igjen :-) Ønsker deg en fin søndagskveld!

  SvarSlett
 6. Denne boka har jeg leste knallgode anmeldelse av og sett på den i butikken, og vet jeg vil lese den når det lit på.:) Kos deg !

  SvarSlett