mandag 21. juli 2014

Angelika Klüssendorf: "Jenta", en oppvekstroman fra DDR

Angelika Klüssendorfs kritikarroste oppvekstroman frå DDR er nettopp gjeve ut på Skald forlag på nynorsk.
En sterk oppvekstroman fra DDR på 70-tallet. Vi møter Jenta, som vi aldri får vite navnet på. Hun bor sammen med sin alkoholiserte mor og den yngre broren Alex. Begge barna er utsatt for grov omsorgssvikt og mishandling. Moren arbeider sporadisk på et serveringssted. Faren dukker opp nå og da, og da drikker begge foreldrene seg sanseløse og Jenta må bære øl fra puben til foreldrene.Jenta er intelligent, men klarer ikke å tilpasse seg skole og samfunn for øvrig. Hjemmet og plagene der er for krevende. Moren blir gravid, men mister tvillingfostre etter at hun har prøvd alle muligheter for å kvitte seg  med dem. Etter en tid er hun gravid på nytt, og hun får sønnen Elvis. Dette lille barnet knytter seg sterkt til Jenta, som overtar mye av morens ansvar for babyen. Senere havner hun på barnehjem, men rømmer hjem for å se lille Elvis, som hun savner sterkt. Men hun blir igjen tatt bort fra hjemmet. 

Ingen hjelper henne ut av den onde sirkelen. Her ser vi et samfunn som svikter. Lærerne er trofast til systemet i den autoritære staten, det samme er barnevernet. Hvor ender hun til slutt? Er det mulig å redde henne fra å gå i hundene, kan hun hankes inn? Boka slutter den dagen hun er 17 år. Hun er lærling og dyrepasser på en gård, hun er tynn og mager, lite utviklet, er fremdeles jomfru og guttene tror hun er frigid. Hun drømmer seg bort:
" Ho stig vektlaus opp, ser verda ovanfrå, ser seg sjølv liggande i graset, med armane ut, alt er nær og likevel langt vekke, ho flyg høgare og høgare, til ho er heilt bort."
En sterk og brutal, men også var og skjør roman som ikke lar meg i fred lenge etter at den er lest. Handlingen her er lagt til Øst-Tyskland, men Jentas elendige og triste oppvekst kan skje overalt. Og dessverre skjer det over alt. Det som er forskjellen er nok at vårt demokratiske og velorganiserte samfunn vil i de fleste  tilfeller gripe inn på et tidligere tidspunkt. Men mange barn opplever overgrep i familien, lenge før det blir oppdaget, i vårt land også. Mange saker de siste åra viser at dette skjer.  


Skald forlag
2013
160 sider
Oversatt av Øistein Vidnes

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar