onsdag 16. juli 2014

Marina Fiorato: Sienas datter. En dramatisk historie.

SIENAS DATTER Forside -1
En typisk sommerroman, om det er noe som heter det. I alle fall en lettlest bok, grei å lese på reise.

Pia  de`Tolomei er regnet for å være den vakreste kvinnen i Siena. Hun er klar for ekteskap, men forventer ikke at faren gifter henne bort til den mektige og brutale Vincenzo Caprimulgo. Året er 1723, og hvert år er det store Palio-rittet årets høydepunkt i Siena. Da skal ti ryttere knive om seieren i det tradisjonsrike og halsbrekkende hesteløpet. Pia har et sterkt ønske om å slippe fri fra det kommende ekteskapet, og ber om at den vordende ektemannen blir drept i løpet. En ung rytter, som er ukjent for de fleste, deltar i løpet, og hans innvirkning på det som skjer får en påvirkning for Pias framtid, og også for en annen kvinne, Violante av Medici. Hun er byens guvernør, en sjenert og ensom kvinne som har sørget i tyve år over at hun mistet sine nyfødte tvillinger. Nå samler bydelslederne, de såkalla contradalederne seg, for å fjerne henne fra makten og ta over styret i byen. Den mektigste av disse er Ørne-contradaen, som styres av Caprimulofamilen.

Her er det mye brutalitet, ondskap, krig og dramatikk. Og mye undertrykt kjærlighet. En lettlest roman som du gjerne ikke legger fra deg eller tar mange pauser fra før siste side er lest.. Men jeg syns likevel at" Fruen fra Soronno" og "Boticellis hemmelighet" av samme forfatter var bedre. Men god underholdning er det! Jeg liker at  Marina Fiorato trekker inn italiensk historie i bøkene sine. Både om de store familiene som rådde i byene og om dokumenterte hendelser. I denne romanen får vi et innblikk i Sienas byhistorie , som fremdeles er regulert av contradaer, med navn fra dyr og fugler. Hesterittet i Siena, Palio de Siena, er fremdeles en del av byens tradisjon og gjennomføres to ganger i året. Jeg har ikke vært i Siena, men må før eller senere ta en tur dit!

Vega forlag
2012
380 sider
Oversatt av Henninge Margrethe Solberg

2 kommentarer:

  1. Denne har jeg på vent. Var en dagstur i Siena i fjor. Liker Fioratos bøker.. ser også frem til denne. :)

    SvarSlett
  2. Jeg liker også godt denne forfatteren, selv om hun skriver litt opp mot "dameromanen". Elsker Italia (er der nå) og liker det historiske preget hun har i handlingene sine. Fortsatt god sommer!

    SvarSlett