lørdag 12. juli 2014

Siri Hustvedt: "Den skjelvende kvinnen eller historien om nervene mine"

Den skjelvende kvinnen - ebok

Plukket med meg denne paperbacken fra flyplassen på vei til Spania. Ante ikke hva dette var, men har lest et par bøker av Siri Hustvedt, og likt henne godt, så det var et fristende valg av bok. Men dette var ingen vanlig roman, heller en vitenskapelig avhandling om historien rundt et anfall av ukontrollert skjelving. Bakgrunnen er at Hustvedt opplevde et slikt anfall da hun skulle holde minnetale for sin avdøde far, to år etter at han døde, noe hun på ingen måte klarte å kontrollere fysisk, mens hun samtidig holdt hodet klart og gjennomførte talen. Hustvedt ønsket i ettertid å finne ut hva som kunne utløse anfallet, og går i dybden via vitenskapelige undersøkelser av forholdet mellom kropp og sjel.
Dette ble derfor en utrolig vitenskapelig sak, der forfatteren går  inn i psykoanalysens historie, i nevrologiens og psykiatriens historie. Dette gjør hun ved å velge essay som sjanger.

Interessant, men til tider så detaljert at jeg hoppet litt lett over enkelt avsnitt. Men dette betyr ikke at boka var kjedelig, for Hustvedt har evne til å skrive åpent og følsomt om det mest vitenskapelige. Hun klarer å legge inn anekdoter, fortellinger og eksempler fra eget liv, og nettopp dette at det  meste er begrunnet i hennes personlige historie gjør boka interessant. Ja, jeg kjente igjen meg sjøl i en del av dette også, og da blir det enda mer aktuelt å lese videre. Denne boka er en fantastisk jakt på forholdet mellom kropp og sinn, og viser oss hvor utrolig sammensatt menneskekroppen er.

Boka har forord av Finn Skårderud, som er professor, psykiater og forfatter. Han avslutter sitt innlegg med disse orda: "Helsen er gåtefull, og det gåtefulle stimulerer nysgjerrigheten".

Jeg anbefaler boka til alle som er interessert i sin egen psyke, med eller uten skjelvinger.

Aschehoug
2011
207 sider
Oversatt av Bodil Engen

9 kommentarer:

 1. Jeg liker Hustvedt svært godt, og forstår akkurat hva du mener med at en kanskje bør være litt interessert i emnet for å lese boka. Dama er jo supersmart, og skriver ellers mye om psyken i alle romanene sine - noe som for så vidt kan bli litt tungt i lengden. Jeg tror derfor jeg hopper over denne. Jeg skal til gjengjeld kose meg med "Sommeren uten menn". God sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt valg. Nå leser jeg helt annen litteratur, men sterke saker. Det er Jenta, av tyske Angelika Klüssendorf. Fortsatt god sommer til deg også!

   Slett
 2. Tusen takk for bokomtalen! Jeg liker Hustvedt jeg også, og siden jeg ikke er så glad i oppdiktede fortellinger annet enn dikt eller ting i alle fall basert på virkeligheten, tror jeg denne boka ville falle helt i smak. Tusen takk, denne har gått meg hus forbi!

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint å kunne tipse om bøker. Har sjøl funnet mange gode etter tips fra andre bloggere. Ha en fin sommersøndag!

   Slett
 3. Hm, takk for anbefalingen. Har jeg lagt meg bak øret.
  God sommersøndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha en fin dag du også! Hustvedt har mye bra.

   Slett
 4. Heisann!

  Kropp og sjel henger nøye sammen, det skal være visst.
  Temaer om dette er alltid nyttig kunnskap å ta med seg.
  Håper dere har hatt en fin tur i dag. Jeg lager en samlepost når jeg er tilbake igjen fra Spania. Noen kommer, noen drar!
  Klem fra Bjørg Nina

  SvarSlett
 5. Samleposten er alt laga, for det var ikke mange som deltok i går, har du bilder, så send dem gjerne til meg.
  Ha fortsatt fine dager ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har lagt inn bilder under Reiser. Tar med to barnebarn på hytta i morgen, og blir der en ukes tid. Håper på beisevær!

   Slett