tirsdag 26. august 2014

Barn 44 av Tom Rob Smith

Barn 44

Må innrømme at det er lenge siden jeg har lest en så uhyggelig thriller. Og det på grunn av at dette skjer i Sovjetunionen i 1953, nettopp da Stalin dør. Folket har lenge levd under et maktvelde der alle er redde og må passe seg for statsmakta, og dette fører videre til at de må passe seg for de andre, som kan være fienden. Og det er derfor at dette blir så uhyggelig; det er noe som har skjedd, det skjer fortsatt i mange regimer. Ikke minst i dag.

I  boka møter vi hovedpersonen Leo, politimann og dermed underlagt MGB, det statlige sikkerhetspolitiet. MGB er en organisasjon der tortur og drap er kjente begrep. I en sak der Leo blir tilkalt på grunn av at en far mener at sønnen er blitt myrdet, blir han nødt til å si at dette var et uhell, men saken slipper han ikke. Da han oppdager at flere barn er drept på samme grusomme måte, ser han sammenheng og ønsker å forfølge sakene.  Men det finnes ingen kriminalitet i et godt styrt kommunistisk samfunn, så han blir motarbeidet av overordnede og blir dermed degradert og tvangssendt ut fra Moskva. Hans kone må følge med.

Stalin styrte jernhardt og indoktrinerte folket med sterke slagord. "Det er bedre å la uskyldige lide enn at en spion slipper unna" og "Enhver som er mistenkt for en forbrytelse er skyldig." Og en tredje: "Tillit og kontroll, men ekstra kontroll av dem vi har tillit til." Dette fører til at Leo blir stilt overfor det umulig valget, sin kones eller sitt eget liv.

Dette er en grusom thriller om en massemorder, bygd på en reell sak fra Sovjetunionen. Og en grusom studie av diktaturet under Stalin,  der fengsling av folket som sto i opposisjon til styresettet var en dagligdags sak, og der dødsdom uten rettergang var like vanlig. Dette gjør boka ekstra interessant.

Tom Rob Smith er en engelsk krimforfatter, med svensk mor og engelsk far." Barn 44" ble en stor suksess og han ble internasjonalt kjent og fikk flere priser for beste debutantbok i USA og England da den ble gitt ut.

Cappelen Damm
460 sider (Pocket)
2008
Oversatt av Erik Krogstad
. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar