onsdag 3. september 2014

Kari Bøge: Slutt, en ungdomsroman

 
Dette er en ungdomsroman som handler om Emilia, som føler seg forlatt og utenfor. Foreldrene er skilt, og hun har bodd i Kristiansand sammen med moren de siste åra. Men nå vil moren selge leiligheten og flytte for seg sjøl, uten Emilia. Hun skal reise til Drammen, og bo hos faren "Nå kan han se hvordan det er. Og jeg kan endelig fortsette å leve", hører hun moren si i telefonen til en venninne. Det er snart jul, og moren slenger en tusenlapp på bordet som julegave når hun drar. Hun mumler at hun ikke har rukket å finne en gave.
I Drammen har faren, som hun ikke har møtt så ofte i det siste,  litt hjelpeløst tenkt at Emilia skal få eget bad i kjelleren og pusse opp litt sjøl.  Det er uvant for han å ha en tenåring i huset, men han prøver litt keitete å legge forhold til rette for dem begge. Han ser mye på fotball på TV, og møter kompisene og drikker øl i helgene.

 Emilia tar turer ut for å gjøre seg kjent før skolestart etter jul. På en av disse turene møter hun en jente som hun etter hvert blir kjent med. De skal gå i samme klasse på videregående. Nora, som hun heter, er et friskt pust for Emilia, med sin direkte måte å være på. Men hun har en bakgrunn som er både skremmende og utfordrende, og Emilia vet ikke helt hvor hun har henne.

Emilie er en usikker ungdom, full av dårlig sjøltillit. Hun tør ikke tro at noen kan like henne, og blir ofte bisk og nebbete i møte med andre. Dette er en egenskap hun kjenner igjen fra moren, og hun tar seg sammen og prøver å forandre seg.  Vennskapet med Nora blir viktig for henne. En roman om det å bli voksen, lære å ta ansvar for seg sjøl og sine meninger. Og det er også en bok om å forsoning.
 
Aschehoug
2012
244 sider1 kommentar:

  1. Det hørtes ut som en fin ungdomsroman. Jeg leser noen av dem, men denne har jeg ikke vært borti. Ønsker deg en fin dag!

    SvarSlett