onsdag 15. oktober 2014

Sue Monk Kidd: Bursdagsgaven

Bursdagsgaven

En sørstatsroman fra Monk Kidd som setter spor. Hovedpersonen er Sarah Grimke, datter av en plantasjeeier og jurist i South Carolina. Han eier, som de andre godseierene, mange slaver. På sin 11-årsdag får Sarah slaven Hetty Handful i gave, noe hun ikke er glad for. Sarah har sett avstraffelser av slaver, noe om blant anna har ført til at hun får talevansker. Hun ønsker å frigi Handful, og skriver et frigivelsesbrev. men dette får sterke reaksjoner hos foreldrene. Sarah ønsker senere å bli jurist, som broren og faren, men dette blir latterliggjort og sett på som uaktuelt da hun er jente, og faren tar fra henne mulighetene til å lese bøker. Hun må bruke tiden på håndarbeid og bibelskrifter. Hun og Handful har mye til felles og leker litt sammen, mest i skjul. Det er ikke mulig for en hvit jente å ha en slave som venninne. Men i smug lærer Sarah Handful å lese, noe som er strengt forbudt. Slaver som kan lese aviser kan bli opprørske.

Sarahs lillesøster, Nina, som hun er gudmor for, utvikler seg også til å bli opptatt av det som skjer rund henne. De to fremstår etter hvert som svært oppegående og sterke kvinner, og begge ser hvordan slavene blir undertrykt og straffet. Sarah reiser fra Carolina for å slå seg sammen med kvekerne, som er motstandere av slavedrift. Dette faller ikke i god jord i familien, og heller ikke hos myndighetene i sørstatene. Nina kommer senere etter søsteren, og de to blir framstående forkjempere for avskaffelse av slaveriet og for feminisme.  Nina har store talegaver, og Sarah, som sliter med stamming, skriver.
De blir et sterkt radarpar, både berømt og beryktet.

I boka veksler historien mellom Sarah og Handful, slik at vi kan følge utviklingen fra begge sider. Mor til Handful, en sterk kvinne som må tåle mange avstraffelser på grunn av sitt mot og styrke, er en god syerske, og hun applikerer et teppe med alle hendelser i livet sitt. Dette er en måte å fortelle historien på, da hun ikke kunne lese elle skrive. Dette er også en arv fra de afrikanske forfedrene, som laget slike livsvevnader. Gjennom Handful får vi kjennskap til grusomme avstraffelsesmetoder som ble jevnlig brukt mot slavene.

Det som gjør historien ekstra fascinerende er at den er bygd på en sann amerikansk kvinnehistorie fra 1800-tallet. Søstrene Grimke fra Charleston ble født inn i aristokratiet, der godseiertanken var sterk. Kvinnene levde fromt og pietetsfullt innenfor hjemmets vegger. Men søstrene Sarah og Angelina (Nina) brøt med familien, religion, og tradisjoner, for å kjempe for sine overbevisninger. En interessant historie, som ikke har fått den oppmerksomhet den burde hatt.  Mange prestasjoner gjort av kvinner er visket bort fra historien. Amerikanske kvinner var nektet å tale eller delta i politiske og sosiale sfærer på 1800-tallet. Men søstrenes offentlige kampanje hindret ikke dem i å gå sterkt ut.  "Abolisjonskvinner snur verden på hodet", skal Angelina ha sagt, og Sarahs utsagn var: " Det eneste jeg ber om fra våre brøde er at tar føttene av halsen vår."

Sue Monk Kidd har bygd romanen over historien til disse foregangskvinnene, og dette er virkelig blitt en gripende og sterk roman.

Gyldendal
2014
414 sider + etterord av forfatteren, i alt 428 sider
Oversatt av Bente Klinge
 

4 kommentarer:

 1. Flott omtale av ei flott bok!
  Jeg hørte den som lydbok for ei stund sida, og likte den veldig godt. Dette er ei av de bøkene det er lett å anbefale videre ;o)

  SvarSlett
 2. Denne har jeg liggende i hylla mi og gleder meg til å lese den. Jeg likte så godt Bienes hemmelige liv og Hafruestolen. Håper denne er like god :-)
  Jeg prøver å konsentrere meg om å få lest litt norsk for tiden, men blir til stadighet forstyrret av flotte utenlandske bøker. Som denne :-)

  SvarSlett
 3. Jeg likte hennes forrige bøker godt. Kjekt å lese din fine omtale og få et innblikk i denne nye. Jeg er inne i en norsk fase for tiden, så denne må nok vente litt :)

  SvarSlett