fredag 13. februar 2015

Patricia Harman: Jordmoren fra Hope River

Jordmoren fra Hope River
 Forlaget sier om boka:
"Jordmoren fra Hope River er en sterk og rørende roman om å leve i et lite samfunn i trange tider, om vennskapet mellom sort og hvit, og om å finne kjærligheten igjen, selv om hjertet er fylt av sorg."
Romanen handler om Patience Murphy, som er jordmor i Vest-Virginia.  Hun planla aldri å bli jordmor, hun skulle bli journalist og reise verden rundt på spennende oppdrag. Patience er egentlig født som Elisabeth Snyder, datter av velstående og intellektuelle foreldre. Som ung møtte hun Lawrence, som hun skulle gifte seg med. Da hun ble gravid, døde Lawrence i en ulykke, før han fikk fortalt foreldrene om Elisabeth. Hun føder og mister barnet. Senere blir hun gift med Ruben, en fagforeningsmann, skribent og reporter fra gruvedistriktet i Vest-Virginia. Han får en tragisk endelikt, der Patience indirekte er skyld i dødsfallet, og hun flykter fra stedet. Hun begynner så å assistere Mrs Kelly ved fødsler. Nå bor hun i huset som hun arvet etter Mrs.Kelly da hun døde, og sammen med den mørkhudede Bitsy, tar hun imot alle barna i den lille dalen. Etter hvert møter hun veterinæren i distriktet, Hester, og de to utveksler fagkunnskaper, hjelper hverandre gjensidig, og får også varme følelser for hverandre.

Ikke så mange vet noe om Patiences fortid, men det faller seg slik at hun innvier Mrs Pott, den aldrende jordmoren, om barnet hun mistet.:
"Det er det som gjør deg til en god jordmor, sier den gamle damen. Du kjenner livets verdi, og du vet hvordan det er å miste. Faren min pleide å si at det erv to sider av samme sak, som tornebusken og rosen. Livet og døden...tornebusken og rosen."
Det er en vakker og følsom beskrivelse av det tøffe livet til Patiance. Vi følger henne gjennom de lette, greie fødslene, i tøffe tak som varer lenge, her er det setefødsler og andre feilstillinger, og også fødsler der både mor og barn dør. Hun blir tilkalt til de rike godseierne, hos fattige som ikke har noe bosted, hos hvite familier og også hos mørkhuda og hos Amish-folket. Hun møter fattigdom, sykdom og fordommer. Fra kapittel til kapittel, som alle slutter med et innblikk i dagboka hennes, blir vi kjent med denne sterke, energiske og uselviske kvinnen. 

Forfatteren har 30 års erfaring som jordmor. Jeg tror ikke det hadde vært mulig å gå slik i detalj om fødsler uten å ha denne erfaringen.  En absolutt lesverdig bok, som jeg anbefaler til alle som ønsker å lese om medmenneskelighet og kjærlighet, og om å ikke gi opp det en tror på.


Bazar forlag
2015
383 sider
Oversatt av Guro Dimmen
Bokmål

 

4 kommentarer:

 1. Takk for tipset.
  Dette ser ut som ei spennande bok, og om eit tema som eg vil like.

  God helg frå Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. god helg til deg også, Anne-Mari.

   Slett
 2. Denne har jeg på lur, nå gleder jeg meg til å lese den :) Ønsker deg en riktig fin helg!

  SvarSlett
 3. Den har jag också läst och gillade den verkligen.

  SvarSlett