mandag 15. juni 2015

Anne - Cathrine Riebnitzsky: Forbannede yngelAnne-Cathrine Riebnitzsky har tidligere skrevet et par bøker som handler om danske soldater i Afghanistan. Dette er miljø hun kjenner som soldat i Afghanistan, og senere som rådgiver for det danske utenriksdepartementet i landet.
I ’Forbannede yngel’ møter vi Lisa, hovedpersonen, som har gjort tjeneste der som etterretningsoffiser, og på vei hjem i flyet forteller hun – som en form for terapi -  hele sin families historie til han som sitter ved siden av henne, legen Andreas.
"Jeg har planlagt dette. Jeg har planlagt å havne ved siden av deg på den lange turen hjem. Jeg er trett inntil margen etter seks måneder i krig, og spesielt etter det som har hendt i familien min. Likevel er det som om jeg er i ferd med å samle sammen stumpene nå – og du er den eneste jeg egentlig føler tillit til i akkurat disse timene. Den kjølige fornuften din, og det at du, på de få dagene jeg har kjent deg, har reddet livet til min beste venn. Samtidig tror jeg du kunne snitte hjertet mitt i to."
Dette en historie om en oppvekst i en familie som består av mor, far og fire søsken, Ivan, Lisa, Peter og Marie. Det er en oppvekst, som er preget av vold, fortielser og frykt. Faren er avstumpet og voldelig og moren er beregnende og psykisk ustabil. Lisa, som er nest eldst, har hatt stort ansvar, og har lenge båret på mye skyldfølelse.
Alle fire søsken bærer preg av barndommen. Ivan og Lisa finner trygghet og faste rammer i militæret,. Her er en venn  en venn og en fiende en fiende. Peter reiser verden rundt og er opptatt av hasardiøse, farefulle hobbyer. Marie, som er en musikalsk og kunstnerisk jente, prøver å begå selvmord. Dette er en svært rørende og opprørende fortalt roman med mye elendighet og tragedie. En sterke scenen i boka er når  Peter blir slått med farens belte fordi han tilfeldigvis satt nærmest når raseriutbruddet kom, og moren i stedet for at hjelpe sønnen, holder ham, så faderen lettere kan slå!.
Men heldigvis finnes det også lyspunkter, og samholdet mellom søknene er sterkt og gripende beskrevet.
Anne Cathrine Riebnitzsky skriver godt, og hun har nye på hjertet. Det blir det bra litteratur av.

  
Schibsted
2015
391 sider
Oversatt av Marius Middelthon
Bokmål
2 kommentarer:

  1. Jeg måtte lese omtalen din med et øye lukket, for boken ligger i hyllen og jeg ville ikke bli fratatt noen overraskelsesmomenter. Ser du likte den, og det er alt jeg trenger å vite for no :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg prøver å legge vekt på å ikke røpe for mye! Gled deg til boka.

      Slett