onsdag 8. juli 2015

Shilpi Somaya Gowda: Gyllen solEn bok som handler om en indisk familie. Amil Payel vokser opp med en far som megler i familisaker, og det forventes at Amil skal ta over bedriften. Søsteren Piya har en venninne Leena, og de tre ungene leker mye sammen som små. Men Amil ønsker å utdanne seg til lege, og reiser bort for å studere.  Senere skal han spesialisere seg i USA.  Her får han vennene Baldev, Mahesh og studiekameraten Charlie. Dette fører han inn i et nytt miljø, og India blir bare et sted han besøker en gang i blant. Hjemme i India blir Leena giftet bort til en tilsynelatende bra familie, og Amils far støtter opp om giftemålet med et lån til medgiften. Men Leena blir utnyttet av svigerinnen til å nærmest være en hardtarbeidende hushjelp, og ektemannen mishandler henne. Etter at hun nesten blir drept da han setter brann på henne, klarer hun å flykte. Amil får etterhvert ambivalente følelser for de to landa han må forholde seg til. Her er det mange følelser og mange hensyn som må tas, og han står overfor vanskelige valg.

Dette er en utrolig sterk og dramatisk fortelling. Miljøskildringene fra India og USA er svært levende, og motsteningene mellom mennesken fra de ulike bakgrunnene er godt beskrevet. Vi møter rasistiske holdninger i begge miljøene, og vold og brutalitet i både USA og India. Problemen med å tilpasse seg et nytt land med nye skikker er et gjennomgående tema. Jeg syns jeg lærte mye om holdninger til kvinner og menn i India.

En roman du ikke glemmer så lett, da menneskeskjebnene er så realistisk og fascinerende beskrevet at de blir en del av deg
Shilpi Somaya Gowda har igjen skrevet en roman jeg er glad for at jeg fikk lese.

Juritzen forlag
2015
405 sider i lesereksemplar i  pocketutgave
Oversatt av Sissel Melbye
Bokmål

2 kommentarer:

  1. Hei! Så godt å høre at romanen falt i smak, for denne har jeg tenkt å ta med meg på ferie til Tyrkia om en uke. Håper sommeren har kommet til deg :)

    SvarSlett
  2. Veldig lovende, tenker jeg. Takk for tipset!

    SvarSlett