fredag 14. august 2015

Gert Nygårdshaug: Eclipse i mai

Eclipse i mai av Gert Nygårdshaug (Innbundet)

Så godt det var å lese en bok av Nygårdshaug igjen! En forfriskende, spennende og fartsfylt krim.
Det er hovedsakelig historien til to menn vi følger i boka. den ene er nordmannen Gudolv Gudolvson, oppvokst på en gard i utkants-Norge, med en familietragedie bak seg. Han er oversetter, opptatt av filosofi og litteratur.  Den andre er Haydir Temir, en tykisk matematikklærer, som har opplevd  grusomheter i Tyrkia i forbindelse med trefning mellom soldater og kurdere. Dette førte til at han flyttet til Tyskland med familien sin. Men han slipper ikke unna fortida, og opplever motgang og forfølgelse.

Gudolv er en stillfarende mann med sans for koia i skogen, turer med kjæresten Ingvild Wildvin, god mat og et glass vin. Men han har en hemmelighet, han er leiemorder med ett oppdrag i året. Nå står siste oppdrag for døra snart, og han kan slå seg til ro hjemme.

Vi aner at dette umulig kan gå bra! Bokas innledende side har følgende sitat, som sier mye om det som skjer:
" Hvorfor dette mørke? Hvorfor at det meningsløse? Fordi vi med stor sannsynlighet er på vei mot et svært ubehagelig endepunkt"
Sterkt og dramatisk. Og det er denne romanen også. Her ligger det mye som virkelig gir ettertanke. I en verden med mye ondskap og ufred mellom menneskene kan en stille spørsmål om hva som er rett og galt. Hvem skal avgjøre dette? Hvem skal være dommer og ta ansvar?

En eclipse er en astronomisk hendelse, og både Godolv og Haydir er opptatt av å kikke på stjernehimmelen. De møtes i mai, og dette møtet blir avgjørende for begge to.

Som vanlig skriver Nygårshaug lekende lett og godt. Det er en fryd å lese bøkene hans. Denne boka vil jeg absolutt anbefale til alle som vil ha en forfriskende og underholdende krim.Juritzen forlag
2015
285 sider i pocketutgave lesereskemplar
Bokmål

4 kommentarer:

 1. Takk for boktips !
  Eg ga det vidare til husbonden som les mest :)
  Du er i farta igjen no då, etter målestudier på Ærø ?
  Kor kjekt å ha opplevt setrelivet. Mor mi fortalde mykje frå si tid
  frå ho var 12-13 år på setra. Det var nok strevsomt, men det var det
  kjekke ho snakka om.

  God helg.

  SvarSlett
 2. Nå er jeg nede 21 bøker som står og venter på å bli lest- dette er en av dem, og det gledes ;o)

  SvarSlett
 3. Godt at du likte denne. Jeg er stor fan av Nygårdshaug, og likte denne boka her også, men det tok litt tid før jeg helt kom inn i den.

  SvarSlett
 4. Jeg skal lese denne, men så mye har kommet foran :) Takk for fin omtale!

  SvarSlett