onsdag 18. november 2015

Ari Behn: Talent for lykkeJeg var på biblioteket i Trondheim en dag denne uka, og tenkte å låne siste boka av Ari Behn. Men den var utlånt, så jeg tok med meg "Talent for lykke" stedet. Og det angrer jeg ikke på. Dette er en samling korte fortellinger, som handler om menn som på ulike måter innhentes av hverdagen. 
Åpningsnovellen «Alt blir som før» er en av de beste, mener jeg. En ødelagt sykkel, en mann som ikke vet hva han skal gjøre med den, kaste den eller ta vare på? .
"Jeg setter sykkelen i stand. Jeg pusser bort all rust og skrur den sammen. Det blir som før", sier han til kona. "Tror du...?" svarer hun. "
Hvilken historie som  ligger bak den ødelagte sykkelen får vi ikke svar på. 

Andre handler om en kaptein i den britiske hæren, som nettopp har mistet forloveden sin i et Talibanangrep i Afghanistan. Hun var lege og hjelpeabeider der. 

En annen handler om det å ikke bli sett av foreldre eller andre. og konsekvensene av dette. Når alt går galt innser han at det virkelig ikke er noen som bryr seg. .

Det er fortellinger om familieforhold, mislykkede ekteskap, og forsøk på å gjenopprette allerede feilslåtte forhold. 
"-Vi skilles som bror og søster, pappa og jeg", sa mora mi. Siok lyder den velmenende søttitallsfilosofien. Jeg var ti år gammel. I praksis var det snakk om partnerbytte."
Vi møter en norsk dekorert kaptein, veteran i Afghanistan, som er trent opp til å ikke dø. Nå er han tatt til  fange av fienden, og trygler om at de skal gjøre kort prosess.

Dette var virkelig bra lesning. Novellene er til dels svært korte, men innholdet er fortettet, stramt og enkelt framstilt. Nå ser jeg fram til å lese "Tiger i hagen", som jeg har lagt inn på I-phonen min.


Kolon forlag
2011
93 sider
Bokmål

2 kommentarer:

  1. Så herlig at du varmer opp med denne her, før du skal lese En tiger i hagen. Jeg kommer nok til å starte med sistnevnte, nå ser jeg at padda er ledig, så jeg iler til for å bestille den på ebokbib :)

    SvarSlett
  2. Jeg har på en måte holdt meg unna Ari Behns bøker. Det har ingen fornuftig forklaring utenom at jeg sliter litt med mannen i seg selv. Etter å ha lest flere positive anmeldelser i det siste lurer jeg på om jeg har tatt feil. Så jeg har bestemt meg for å lese En tiger i hagen. Men hvis jeg liker den så skal du ikke se bort fra at jeg leser denne også :-D

    SvarSlett