lørdag 21. november 2015

Ari Behn: Tiger i hagen

Tiger i hagen av Ari Behn (Innbundet)

Denne samlinga handler om å gjør vanskelige valg. Det handler om konsekvenser av valga vi tar, det handler om menn og kvinner, om kjærlighet og slutten på kjærligheten. Rett og slett handler det om liv og om død. Som i den andre samlinga fortellinger, "Talent for lykke", som jeg las for noen dager siden, er dette korte, fortetta og rett på sak-fortellinger. Her er det ikke mye overflødig snakk. Tekstene er skåret ned til beinet.

Tittelen en "Tiger i hagen", er også første fortelling. Dette er nok en sjølbiografisk sak, og bildet av tigeren er sikkert forfatterens egen angst og vegring for presset fra samfunnet utenfor han, media og alle som vil vite alt til enhver tid.
Behn har selv sagt dette:..
"– Støyen. Det verste, det skumleste, demonen i oss alle. Det mørke og fryktinngytende. Men også det ville og kraftfulle, noe som er større enn en selv."
Her er mange historier som er både spenningsfylte og gode. I "Sex med Osama bin Laden" møter vi en gruppe mennesker som blir sakesløse offer for grusomme voldtekter og tortur, De blir bare byttevarer for millioner av dollar. "Stein og skygge" handler  om en ung mann som er sendt ut av Norge, han har ikke oppholdstillatelse lenger. Han reiser sammen med ei ung jente som opplevde Utøya. Møtet med hjemlandet, det landet han flyktet fra er skremmende. Her ser vi de store motsetningsforholdene mellom i Norge og muslimske land, blant anna Pakistan.  
Det er historier fra fjern og nær, Japan og USA, men også fra det norske småbymiljøet i Missingmyr. Jeg syns mye av det jeg leser er både interessant og bra. Jeg liker den kortfattede og strikte skrivemåten. Ikke alle historier er like fengende, men det opplever jeg med de fleste samlinger av dikt, noveller eller fortellinger. Jeg har sansen for Ari Behn.


Kolon forlag
2015
91 sider
Bokmåle
eBokBIb

3 kommentarer:

  1. Så bra! Står på vent på denne på eBokBib.

    SvarSlett
  2. Jeg har aldri lest noe av Ari Behn. Jeg er nok litt forutinntatt og har aldri tenkt tanken på å lese noen av hans utgivelser. Kanskje jeg skulle gå i meg selv og revurdere.

    SvarSlett
  3. Har ikke leste denne samlingen ennå, men har hørt opplesing av flere dfortellinger fra "Talent for lykke", og om disse er like stramme og presise ser jeg fram til også å få lest i denne samlingen.

    SvarSlett