søndag 22. november 2015

En smakebit på søndagDa er det søndag, og Mari byr på En smakebit på søndag. Vi velger en smakebit fra en bok vi har lest, leser eller skal lese og legger dette inn hos Mari. Fint tiltak, da vi får mange tips om bøker i ulike sjangere.

Denne uka velger jeg rett og slett å legge inn omtalen jeg har skrevet om en bok for en tid siden,  "I ringane" av Kristina Leganger Iversen. Mye på grunn av at jeg ønsker at mange kan lese den. Jeg vurderer å nominere den i Åpen klasse til Bokbloggerprisen i år.

Denne boka vart mest litt i tøffaste laget. Her handlar det mykje om vold, både mellom foreldre og barn, mellom søsken, i kjærleiksforhold, og i sex. Her skriv Leganger Iversen om kva som skjer med kroppen ved abort og fødsel, også ein slags vold mot kroppen. Hovedpersonen Jo veks opp saman med broren Iben og foreldra. Faren drikk og er valdeleg. Berre når han er ute og reiser kan familien slappe av. Han har ein valdelig barndom bak seg, og da vald avlar vald, vert barna også offer for dette. I leiken vert det ein kamp mellom søskena om reglar og makt. Boka veksler mellom barndom og vaksent liv. Når Jo opplever vanskelege saker flimrer gamle minner i bakgrunnen, ho kjenner att kjensler ho hadde som lita jente.

Kristina Leganger Iversen skriv svært godt. Ho skriv korte, konisis setningar. Ikkje mykje overeflødig snakk, her må lesaren heile tida følgje med på det som vert sagt. Ein roman som er bygd opp som tekster, nærmast som poesi å lesa.


Dette er ei bok med mykje sårbarhet, ikkje berre lett å lesa. Det startar med at Jo har teke abortpiller og ligg og venter på at fosteret skal støytast ut. Ein situasjon som ingen skulle vere nøydd til å oppleve. Det er ikkje "berre å ta ein abort", her ligg mange kjensler og val bak, og både fysiske og psykiske smerter. Det er medan ho ligg der på badet at alle  minnene fra livet hennar kjem fram, frå barndom til vaksent liv, Det handler om relasjoner mellom vaksne og barn, Relasjonar mellom mann og kvinne. Det handler om ansvar for sin eigen kropp, det å vere fri.
Sterkt tema - godt skrive.
13 kommentarer:

 1. låter som en intressant och stark bok. tack för tipset!

  SvarSlett
 2. Så flott at du bruker smakebiten til å fronte en god roman :) Kanskje flere får øynene opp for den nå. Det høres virkelig ut som en sterk og vond bok, men også en som er viktig.

  SvarSlett
 3. Det låter inte som en bok för mig, men det är alltid intressant att få tips :)

  SvarSlett
 4. Så kjekt at du reposter om en bok, fordi du vil at andre skal lese den i forhold til Bokbloggerprisen. Kanskje jeg leste for fort, men hvorfor Åpen klasse, er det ikke en roman? Ønsker deg en super søndag :)

  SvarSlett
 5. Det hørtes ut som en tøff bok å lese. Den må være veldig godt skreven for å "være fin" med et tøft innhold. Jeg ble litt nysgjerrig! Ønsker deg en fin søndag, Åslaug.

  SvarSlett
 6. Tack för en intressant smakbit.

  SvarSlett
 7. Tack för smakbiten. Låter som en intressant bok som jag kanske skulle kika lite mer på.

  SvarSlett
 8. Verkar vara en intressant och stark bok. Tack för smakbiten!

  SvarSlett