søndag 29. november 2015

Ida Hegazi Høyer:Fortellingen om øde


Jeg var faktisk ikke klar over at denne boka bygger på faktiske hendelser før jeg las den. I 1929 dro den tyske tannlegen Friedrich Ritter til Galapagosøyene, rett og slett for å leve resten av livet i ensomhet på en øde øy. Han var ikke den eneste som ville leve i pakt med naturen, da det på denne tida var et ideal å vende tilbake til naturen.
I boka lever Ritter alene, bare med en  stor, svart og gammel øgle som selskap.  Men paradistiden varer ikke evig, da det en dag dukker opp et ektepar, og hun er gravid. De bor noe motvillig i hver sin del av øya, men må etter hvert samarbeide i forhold til dyrking av mat og andre praktiske gjøremål. Og så en dag kommer et skip, og en baronesse og hennes fire elskere bosetter seg på øya. Dette blir nærmest som slangen i paradiset for de som allerede bor der.

Dette er en spesiell roman. Her settes først og fremst søkelyset på dagens samfunn, der det til stadighet er et jag etter materielle goder. Det var vel dette den virkelige Ritter tenkte i 1929 også. Mennesket har alltid higet etter enda mer, vi blir liksom aldri fornøyde.

Galapagos er godt beskrevet, med rikt dyreliv og både vakker og ekstrem natur. Og nettopp øya, jorda, har fått sin stemme i boka. "Hun" undres over menneskene som kommer dit.

Hegazi Høyer skriver om hvordan et liv uten sosial kontakt er vanskelig å gjennomføre. Vi er avhengig av andre i forhold til både positive og negative relasjoner. I romanen viser hun til hvor lite som skal til før det oppstår problemer og uenighet når mennesker møtes, særlig under vanskelige og uvante forhold.  Menneskene vi møter er svært ulike, og det sier seg sjøl at det må bli konflikter, til trass i at de egentlig har samme målsetting. De vil være fri!

Forfatteren skriver svært godt. På en enkel måte, men med mange nyanser. Historien er fascinerende, ikke minst pga at dette er bygget på en vanvittig, sann historie.

Tiden Norsk forlag
2015
220 sider
Bokmål

.


11 kommentarer:

 1. Jag skulle nog kunna tänka mig att leva närmre naturen, men ensam vill jag inte vara :)

  SvarSlett
 2. Flott omtale! Denne boken likte jeg også veldig godt. Det er noe forlokkende med å ville strande på en øde øy helt alene, men som vi ser av denne boken, så går det ikke alltid etter planen. Ha en fin 1. søndag i advent :)

  SvarSlett
 3. Jeg likte ikke så godt Unnskyld, så jeg var ikke sikker på om jeg skulle lese denne. Men du har i grunnen overtalt meg. Akkurat nå har jeg en haug bøker på eBokBib, så jeg må virkelig få lest noe der før jeg kan laste ned denne også :-) Ha en riktig fin første søndag i advent!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ønsker deg en god adventstid!

   Slett
 4. Tack för smakbiten. En bok som jag inte hört talas om tidigare.

  SvarSlett
 5. låter som väldigt intressant! tack för tipset!

  SvarSlett
 6. Låter intressant. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 7. Har ikke lest noe av forfatteren, men har tidligere notert meg boka unnskyld.

  SvarSlett