tirsdag 15. desember 2015

Erlend Loe: Slutten av verden slik vi kjenner den


Slutten på verden slik vi kjenner den av Erlend Loe (Innbundet)


Forlaget sier: "Doppler er tilbake.
Etter år i de dype skogene, kommer Doppler på at han har familie. 
Han plasserer elgen, Bongo, i en kennel for hjortedyr og vandrer inn i Oslo. 
Han gleder seg til å se kone og barn, men det gamle huset hans ser fremmed ut. Og i navnefeltet på postkassa, er hans eget navn strøket ut, og et nytt satt inn: EGIL HEGEL.
Doppler tror han har nådd bunnen, men krenkelsene har så vidt begynt"


Han vender tilbake fra skogen og ser fram til å møte kona Solveig og barna. Men de sitter ikke og venter på han. En mann er flyttet inn. Og utenfra, oppe i et tre, studerer Doppler familielivet i det som var hjemmet hans.  Han må finne en utvei - utmanøvrere inntrengeren!

Etter en tid med mange ufine og lugubre utspill, blir han tatt inn i varmen igjen. Men han har fortsatt ikke ønsker å behov om å bli en vanlig borger igjen, og arbeid er utelukket.
"Han kunne ikke huske sist han hadde følt seg  mindre klar for nye oppdrag. Bare ordet i seg selv fikk han til å brekke seg. Prosjekt likeså.Og målstyring. Seminar tvang ham ned på kne, han trengte ikke en gang å si det høyt, det var nok å tenke det. Likeså med tilbakemelding og evaluering. Men aller verst effekt hadde seningen: Klargjøre og oversette visjon og strategi. Den ga ham akutt migrene."
Noen og enhver kunne bli matt av dette, jeg ble plutselig så ekstra glad over å være pensjonist! 

Solveig arbeider og Doppler tilbringer mange timer foran TV-en. På leting etter noe som kan gi hverdagen litt mening, uten å finne det. Dette er nok ikke noe ukjent fenomen for mange som ikke er i arbeid.
Men så en dag blir han kjent med en mann som foredrar om endetimens komme. Hans brosjyrer og taler får Doppler i tanker om at han kanskje har kort tid igjen på jorda. Han må bruke tid på det som er viktig. Han oppsøker elgen Bongo, som er den eneste som lytter til hans enetaler om hvordan han har det.
Og nå skjer mye i Dopplers verden, men jeg velger å ikke røpe mer. Vil bare si at her må en holde seg fast i svingene!

Dette var en bok som fikk latteren fram, mye humor og mye absurd sprøyt. Men bak alt dette ligger det mest alvor. Dopplers aversjoner mot materialismen som styrer de fleste i Norge er forståelig. Han stiller seg totalt likegyldig til alt han sto for tidligere. Dette blir ikke forenlig med å ha familie og dele på byrdene. Mange ville nok ønsket seg bort en gang i blant, men Doppler gjør det. Og hans eskapader er både fornuftstridige og vanvittige, og dette gjør boka så absolutt lesverdig! Erlend Loe skriver lett og flott. Korte, direkte setninger, rett på sak. Og den fantastiske historien om Doppler står som en samfunnskritisk serie bøker som jeg absolutt anbefaler til alle som vil lese noe humoristisk, men også noe som gir ettertanke. 


Cappelen Damm
2015
272 sider
Bokmål

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar