onsdag 16. desember 2015

Kjell Ola Dahl: KurerenKjell Ola Dahl mottok Brageprisen 2015 for denne boka.

Boka startet med sitatet "Hevnen er en troløs tjener". Her er mye sagt om det som kommer.


Vi er i Oslo i 1942. Ester Lemkow, en ung jødisk kvinne har sett at faren blir tatt til fange og blir borte. Han og resten av familien blir sendt til Auschwitz. Ester arbeider i motstandsbevegelsen, og må rømme landet. Litt senere blir hennes beste venninne Åse Lajord brutalt drept. Det er mistanker om at mannen hennes, Gerhard Falkum, kan være drapsmannen. 
Han har også vært motstandsmann, og kommer til Sverige etter at kona døde.  Etter hvert oppstår det varme følelser mellom Ester og Gerhard. Men så omkommer han  i en brann. En tredje motstandsmann er Sverre Fenstad, som  blir en viktig brikke i handlingen videre.


Oslo i 1967. Nå dukker plutselig Gerhard opp. Han døde ikke i brannen, og det stilles da spørsmål om hvem som omkom den gangen. Gerhard har vært i USA i disse åra. Men hvorfor kommer han tilbake? Er det noe som skal hevnes? Hvem er skurk og hvem er offer her? Her er det mange spørsmål som det ikke er sikkert vi får svar på. Mange år er gått.


Nå er vi kommet til 2015, over 70 år etter at Ester måtte rømme til Sverige. Fra nå av veksles det mellom de tre tidsepokene, og saken nøstes etter hvert opp. Noen får den hevnen som var forventet.


Dette er ikke bare en tøff kriminal, men også en historie om en jødisk ung kvinne som må spille sine kort godt for å overleve. Og det handler om drastiske valg som ble tatt, både under krigen og i tida etterpå. En jordnær thriller, spennende og med løsninger som en ikke umiddelbart har forespeilt seg. 


Gyldendal
2015
200 sider
bokmål
.

1 kommentar:

  1. Jeg tenkte jeg måtte lese denne etter den fikk pris. Men samtidig er jeg ikke så veldig glad i de tidligere bøkene hans som jeg har lest. Det hadde vært fint å lese noe av ham jeg likte :-)

    SvarSlett