søndag 10. januar 2016

Andrea Brætin Hovig: Vanessa SvartmoI denne romanen møter vi fjortenårige Vanessa, som bor i Oslo sammen med moren sin. Hun blir gående mye alene, da foreldrene er skilt, og moren er nedfor og destruktiv, Hun ligger for det meste på sofaen og drikker. Faren ser hun sjelden, og når det er hans tur til å passe på henne, blir hun hentet med bil, og de kjører til en av kompisene hans. Ikke mye samvær. Vanessa dropper mye ut av skolen, og er nå i en gruppe styrt av sosiallæreren Brita Jørstad Moen. Vanessa liker ikke den batikk-kledde læreren, og gidder ikke engasjere seg i gruppa. Men da de får skriveoppgaver, og får møte i teateret for å være med å sette opp en forestilling der, vender situasjonen seg for Vanessa. Hun oppdager at det er noe som engasjerer henne, og ikke minst blir det bra da Gabriel, en gutt i gruppa, viser henne interesse.

Det er Vanessa som er jeg-personen i boka, og det friske språket og sjargongen er forfriskende og direkte. Og da jeg har lånt boka som lydbok, føles det helt riktig at forfatteren leser sjøl
Dette er en humoristisk bok på mange måter, men mest en bok med alvorlig undertone. Den unge Vanessa har hatt en tøff oppvekst, og det er mye sårhet her. Vanessa er en utrygg jente som har stor behov for å bli sett. Og hun har lite tro på seg sjøl. Men det er en roman som gir håp for at livssituasjonen skal bli bedre for henne og familien. En ungdomsbok som både foreldre, besteforeldre og lærere gjerne bør lese.


Gyldendal
2015
Lydbok
Lest av forfatteren.
Bokmål

2 kommentarer:

  1. Denne vil jeg lese. :)

    SvarSlett
  2. En av fjorårets absolutt beste lydbokopplevelser! Lett å anbefale denne ;o)

    SvarSlett