lørdag 9. januar 2016

Linn Ullmann: De urolige

De urolige

"De urolige" er en fortelling om barndom, oppvekst, alderdom og død, slik forfatteren husker det fra sin familiehistorie. Linn Ullmann, ble etter lang diskusjon om navn, døpt Karin Beate. Det er ikke bare enkelt å være datter av to av de store innenfor film, Liv Ullmann og Ingmar Bergman. I den første delen av boka møter vi den lille jenta, som husker litt fra de fem årene som foreldrene bodde sammen, og gjenforteller litt om ting hun har har hørt fra enne tida. Når de skiller lag, møter hun faren bare hver sommer, da hun tilbringer tiden på Hammars, farens hjem på Fårø. Ellers bor hun sammen med sin mor, som ofte er på reise, og da blir hun overlatt til mormor eller barnepiker. Dette blir ofte en turbulent tilværelse fylt med ensomhet og lengsel.

Men trass i en spesiell oppvekst, er ikke dette en bok som er preget av elendighet. Linn Ullmann har en robust humor og en fantastisk evne til å skrive om både tunge og lette stunder på en måte som berører deg som leser. 

Den siste delen av boka er delvis basert på noen samtaler med faren, De to planlegger å skrive en bok, der han skal fortelle sin historie. Men dette drar ut i tid, og de kommer først i gang når han er preget av alderdom og svekkelse. Likevel klarer de å lage seks samtaleopptak. Disse er blitt en del av boka, og er så nakne og ekte, at en føler at en er flue på veggen i samtalerommet. Sterkt.


Jeg har sett mange av Bergmans filmer, sett Liv Ullmanns filmer og har alltid hatt en stor porsjon sans for disse to store filmskaperne. Og Linn Ullmann har jeg oppdaget som en stor og interessant forfatter. Etter å ha lest hennes bok, og samtidig sett TV-programmet  "Liv og Ingmar", som er gått på TV etter jul, føler jeg at jeg er blitt enda mer kjent med disse tre kunstnerne, og deres urolige liv. De tre var alltid tett sammenknyttet, men de møttes nesten aldri alle tre, samtidig.

En utrolig velskrevet og gripende bok som er verdt å lese!  Jeg elsket den!

Forlaget oktober
2015
406 sider
Bokmål

 


3 kommentarer:

 1. Fint innlegg om boken som jeg har i bokhylla og er spent på. Ikke fordi jeg ikke tror den er bra, men det ligger alltid litt spenning i å lese om noe som er litt sårt. Jeg har og har lest biografien om Liv Ullmann skrevet av Kjetil Bjørnstad; Livslinjer. En stund siden jeg leste den, men jeg husker at jeg likte den. Kanskje leser jeg den om igjen etter å ha lest de De urolige.

  SvarSlett
 2. Gler meg til å lese den. Fekk den i gåve.
  No les eg Bror din på prerien. I jula las eg Hvitt hav.
  Fin søndagskveld frå Anne-Mari

  SvarSlett
 3. Fin omtale av en god roman - jeg linker til din.

  SvarSlett