tirsdag 5. januar 2016

Gøhril Gabrielsen: Din alltid

Din alltid 
Gøhril Gabrielsen er født 1961 i Honningsvåg. Hun er sykepleier og forfatter. For meg et nytt bekjentskap, men etter denne leseopplevelsen vil jeg følge henne videre med interesse!


Handlingen er lagt til en liten industriby nord i landet En mann arbeider på malmverket i byen og kona han, som er en vakker kvinne, er kontordame. De har en datter, som stort sett lever alene med dokkene sine. I helgene blir hun ofte plassert hos venner,da foreldrene skal ha tid for seg sjøl. Hun  føler seg som en ensom hund, som dilter i hælene på dem, når de enten krangler, eller er tett omslynget, opptatt av bare hverandre. Når mor en sjelden gang ser henne, rydder de i klær, ler og koser seg, eller så er de på cafe i den lille byen. Jenta lever og ånder for disse stundene. Da hun som 12-åring får en liten bror, kjenner hun igjen hans søken etter kontakt, og kjenner at de begge lengter etter mors oppmerksomhet. Etter hvert blir det mye skriking og uro fra den lille. Mor er ofte oppgitt, foreldrene krangler mer. Jenta må ta seg av lillebroren i større grad. Hun føler at hun må passe på han, slik hun må passe på seg sjøl, da de to er alt for krevende for foreldrene.

Men så skjer det fatale. Hun er ute med lillebror, for å slippe unna foreldrenes krangel, da" hendelsen" skjer.
"Rystelsen,den helt bestemte hendelsen, er ikke diffus eller vanskelig å gjenkalle. Den er risset inn i minnet, og de samme bildene avspilles igjen og igjen."
Resten av romanen handlar om hvordan livet blir for en liten jente, og etter hvert en voksen kvinne, som lever i troen på at hun er en barnemorder. Hun er helt alene med tankene og sorgen sin.
 "Sorgen og skylden er som en sandsekk i armene, en propp  øynene og halsen."
Hun blir voksen, har en kjæreste som ønsker å stifte familie, noe som skremmer henne bort. Hun velger å stelle for moren, som nå er blitt svakelig etter en hjerneblødning. Dette blir en handling som bygger på skyldfølelsen hun har vokst opp med.. Hun utfører sin daglige bot for det som skjedde Men de to kommer aldri godt overens, de sliter med hverandre, livet blir meningsløst for dem begge. Etter at ti år er gått, i denne sykelige symbiosen, finner hun et brev som får betydning for livet videre.

Gabrielsen har skrevet en gripende og sterk bok om følgene av å ikke bli sett, om sorg og skyldfølelse. Det er en psykolgisk roman, så godt skrevet at du hele tiden må se fortsettelsen. Du lever med hovedpersonen i hennes kamp for å komme videre i livet. 

Romanen er en god kandidat til Bokbloggerprisen!

Aschehoug
2015
208 sider
Bokmål

4 kommentarer:

 1. Flott omtale! Kjekt du likte boken, for det gjorde jeg også, men det ble for mye å velge i på slutten, så den nådde ikke opp. Er utrolig spent på langlisten, hvilke bøker vi har vært enige om :)

  SvarSlett
 2. Fin omtale, denne rekker jeg nok ikke å lese. Jeg må se om jeg finner noe info om fristene....

  SvarSlett
 3. Jeg leste også denne tidlig i år og likte den veldig godt. Jeg har lest gjennom omtalen min av denne og de andre jeg har i teten ifb med BBP i kveld, og synes valget er vanskelig. Jeg har cirka 14 romaner jeg likte veldig godt..
  Det var kjekt å lese omtalen din også. :)
  Bare to dager igjen til fristen går ut den 7. Randi- alt står på faceboksiden til Norske Bokbloggere.

  SvarSlett
 4. Hei! Jeg husker det er flere som har skrevet fine ord om denne, men jeg har ikke lest den selv enda. Kanskje den ender opp på kortlista, det blir i så fall en gyllen mulighet ;o)
  Lykke til med nomineringa og alt annet i det nye året!

  SvarSlett