mandag 4. januar 2016

Carolina De Robertis: Kjærlighetens tango


Kjærlighetens tango av Carolina De Robertis (Innbundet) 

Jeg har lest de to andre bøkene av De Robertis, "Perla" og "Det usynlige fjellet", begge bøker jeg likte svært godt, så denne gledet jeg meg til å ta fatt på. Dette ble rets juleroman.

Romanen starter i Italia, der vi møter 17 år gamle Leda. Hun skal reise til Buenos Ares for å møte ektemannen Dante. De to har vært barndomsvenner, og Dantes søster Cora var hennes beste venninne. Men noe skjedde med Cora, og hun dør i en ulykke. 
Det eneste Leda har med på reisen er en fiolin, arvegods gjennom flere slektsledd, en gave til Dante. Men når Leda ankommer Argentina, møter det henne en dårlig nyhet; Dante er blitt drept. Å vende tilbake til Alazzano er utelukket. Men hvordan skal en enslig jente uten penger klare seg i det nye landet? 

Hun må skaffe seg et levebrød, og oppdager at innefor tangobransjen har hun en mulighet. Hun øver flittig på fiolinen, men for å oppnå å få en spillejobb må hun kle seg ut som gutt. Leda klipper håret, surrer inn brystene, ikler seg sin manns klær og inntar rollen som Dante. Hun blir så med i en gruppe som spiller tango for de rike.  Skillet mellom Leda og Dante viskes gradvis ut, og tangomusikkens lidenskapelige rytmer vekker følelser Leda ikke tidligere har turt å slippe frem. Hun eksperimenterer med prostituerte jenter, som tror hun er en ung mann, noe som ikke er så enkelt å slippe unna etter hvert. Og når hun har sine tunge stunder er det alltid Coras triste historie hun vender tilbake til.


Dette er en spesiell fortelling. De Robertis bygger delvis på sanne historier om kvinner som har levd som menn, f.eks. jazzmuiskeren Billy Tipton, som levde som mann i femti år og forfatteren George Sand, uten at disse har noen sammenheng med Leda/Dante direkte. Men begge var sterke kvinner som kjempet for likestilling.

Det er også en historisk roman i forhold til tangoens framvekst i Argentina og Uruguay i første del av forrige århundre fram til 1955, da Argentina og tangoen ble trykket ned av generalenes jerngrep.

Det er vanskelig å ikke bli grepet av Dantes musikale og seksuelle eskapader, og ikke minst hennes sorg over Cora i hjembyen Alazzano. En intens bok som du ikke klarer å legge fra deg før siste side er lest!


 Her er tangoen som Rosa synger, historien om mannen som led seg gjennom triste, mørke netter fordi en kvinne hadde knust hans hjerte.
Vigmostad/Bjørke
2015
412 sider
Oversatt av Heidi Grinde
Bokmål

1 kommentar:

  1. Denne forfatteren har jeg også lest noe av, lurer på om jeg har lest begge hennes bøker, og likt dem godt. Dampende tango er alltid et fargerikt bakteppe i en roman, og du får denne til å høres ut som noe jeg ville satt pris på. Takk for supert lesetips Åslaug!

    SvarSlett