søndag 3. januar 2016

Marte Huke: Naturhistorie


Naturhistorie

Las Aina Bassos omtale av denne boka, og fikk lyst til å lese den. Marte Huke er fra Melhus, født i 1974, og skrev dagbok fra en sommer da hun var 19 år. Dette ble så til denne lille romanen.

En ung jente selger suvenirer til turister fra en varebil. Hun skal begynne å studere til høsten, og trenger penger. Innimellom skriver hun notater og dikt. Hun ønsker å være fri til å gjør hva som helst, eller ingenting. Hun møter mange mennesker på veien, andre selgere og kunder som kommer forbi. Og ungdommer hun blir med ut og fester sammen med. Hun låner en sykkel og kommer seg bort fra veien.
" Jeg legger meg ned ved vannet. Lyng og kongler prikker mot ryggen. Nå skal jeg være i fred. Høre på musikk, lese. Forsvinne inn i et lanskap, bort, bort. Finne ro i uroen."
 Tanker og følelser hun opplever i forbindelse med menneskene hun møter havner i notatboka. Og samtidig fyller hun på med tekster fra forfattere hun leser. Dikt av Tor Ulven og Jon Fosse, Cora Sandes "Alberet og Jacob"

Dette er en fin liten roman. Språket er lett og enkelt, med korte kapitler, delvis som små lyriske innsmett. Ikke vanskelig å leve med jentas sommerpplevelser. Anbefaler gjerne denne.

Tiden forlag
2015
167 sider
Bokmål

2 kommentarer:

  1. Kom over den fine bloggen din ved en tilfeldighet og her var det mye interessant! Hilsen fra Marianne

    SvarSlett
  2. Så koselig da! Håper du stikker innom senere også.

    SvarSlett