onsdag 13. januar 2016

Maria Sand: Hold pusten så lenge du kan
Dette er første romanen til Maria Sand. Jeg fant den tifeldigvis på eBokBib, og er glad for at jeg har fått med meg enda en roman som handler om oppvekst i Norge. Denne gangen på 90-tallet. Det er en roman som handler om flere faser i livet til hovedpersonen. Fra det sårbare barnet, den destruktive og frustrerte ungdommen og til den moren som kjemper for sin datter. Her er det mye skyld, samvittighet og svik.

Det begynner med at åtteårige Alva, som bor på Majorstuen i Oslo, blir mobbet på skolen. Hun blir mye plaget fysisk, men blir også utstøtt av de andre. Den enste som hun kan leke med er en jente i klassen som sjøl er litt uyenfor, men hun trekker seg alltid unna når Alva blir mobbet. De to leker ofte i Frognerparken, og her skjer det en dag en ulykke, og venninnen blir borte.  Da Alvas forleldre blir skilt, flytter moren til Bærum, der Alva begynner på ungdomsskolen. Her møter hun et tøft ungdomsmiljø, og Alva går rett inn i dette. Røyking, drikking, festing og sex blir vanlig fritidsaktivitet.
Så blir Alva voksen, og hun sliter fremdeles med hendinger fra barndommen. Men så møter hun Martin, som oppfyller mye av det hun lengter etter, trygghet og nærhet. Men dette varer ikke, hun krever for mye av han,, og han går. Men da har de fått datteren Runa, som nå blir den som skal gi henne den ømheten og nærheten hun higer etter.

Dette ble en kort oppsummering, da jeg heller overlater ordet til forfatteren, som i et intervju med Aftenposten har fortalt litt om innholdet i boka:

Selv var Sand en sinna tenåring som satte alle krefter i sving for å komme seg gjennom hverdagen, skriver Aftenposten.
- 90-tallet var en tøff tid for ungdom, kanskje spesielt på vestkanten. Vi var overlatt til oss selv. Det var fremdeles sånn at foreldrene trodde Oslo og Norge var så jævelig trygt, så vi fikk lov til alt det som barn og ungdom ikke får lov til lenger. Ikke hadde vi mobiltelefon heller, så ingen visste hvor vi egentlig var. Det var fritt vilt. Det var en jungel, sier Sand som avslører at hun på et tidspunkt befant seg på med en ladd pistol rettet mot seg på Bekkestua i Bærum. Heldigvis gikk det bra.
På spørsmål om hun tror det er like tøft å være ungdom i dag, svarer forfatteren:
- Det kan godt hende, altså. De setter sikert fortsatt inn i tamponger med sprit for å bli fulle. Jeg er bare veldig glad for at det ikke fantes Facebook og YouTube på 90-tallet, sier hun.


Forlaget oktober
2015
183 sider
Lest som eBokBib på I-phone
Bokmål


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar