tirsdag 26. januar 2016

Anne Lise Strand: Alltid redd

Alltid redd av Anne Lise Strand (Innbundet)
Dette er en sjølbiografisk bok om en oppvekst sammen med en brutal og demoniske far. Hedda, som er hovedpersonene i boka, forteller sin egen historie fra hun var lita jente, og nå som voksen kvinne og mor sjøl. Det var ingen god oppvekst, da hun ble utsatt mobbing, psykisk og fysisk vold, seksuelle overgrep og mishandling. Det var i hjemmet dette skjedde, i hjemmet der en skal føle seg trygg. Her opplevde hun marerittet.
Det er faren som er voldsmannen, og hun får ingen hjelp fra mor. Hun blir om mulig enda mer mishandlet. Bare mormor er den trygge havna som Hedda kan krype inn i en gang i blant. Helst vil hun være der hele tiden. 

Barndommen fører til at Hedda vokser opp med angst, noe som ikke slipper henne som voksen person.  Hun har mann og barn, og stort rett går det bra hjemme. Men ute blant folk slår angstanfallene inn, og hun isolerer seg. Hun vet at hun ikke er en enkel person å leve sammen med, hun slapper aldri av, hun er utrygg og jager hele tiden etter en bekreftelser Kan hun stole på noen? For lang harmoni er truende.

Boka starter og slutter med at Hedda tenker om at pappaen sin som en fugl. Han kan være lett, fri, høyt svevende på himmelen, men han kan være ufri og ikke finne sin plass i flokken. Da blir han farlig og truende. Og hun sier: 
"Kjære pappa. Du har trampet på meg og knust mitt hjerte, men jeg elsker deg likevel."
Dette er sterke saker. Går det an å tilgi noe sånt? En velformulert og bra bok om angst, og hvordan en etter hvert kan komme seg ut av angsten. 
Forfatteren, som debuterer med denne boka, sier: "
– Jeg bærer ikke nag til noen i dag. Ingen kunne se hvordan livet var hjemme fra utsiden. Jeg hadde rene klær. Mitt liv ble bare sånn. Jeg håper at jeg når fram med budskapet i boka. Den er optimistisk, også. Jeg håper den viser at ting går videre. At det er mulig med støtte fra gode mennesker. Det er lov å være sinna. Det er lov å være redd og det er lov å være glad. Det er lov å tenke at du kan bli fri."
Omslagstegningen er nydelig.

berit Har også lest denne boka.

Z forlag
2015
121 sider
Omslag ved Anja Cecilie Solvik
Bokmål

1 kommentar:

  1. Huff for en grusom skjebne, ingen barn skal måtte ha det sånn. Sterk lesning kan jeg tenke meg, for deg som har så mange barn rundt deg i livet ditt :)

    SvarSlett