Handlingen i denne romanen er lagt til Helsingfors , og strekker seg over åtte måneder i 1938. Fremdeles sitter det bitre minner i det finske folket, etter borgerkrigen i 1918, mellom De røde, med russerne i ryggen og De hvite, med tyskernes støtte. Nå er det Hitler som truer, og frykten for Sovjet ulmer fortsatt. Dette skaper nye fronter i Helsingfors.
Hovedpersonen, forsvarsadvokat Thune, har stor sorg etter at hans kone Gabi forlot ham til fordel for vennen Lindeman. Begge er medlemmer i Onsdagsklubben, en "herreklubb", der jøden Jary, forretningsmannen Grønroos og den nazivennlige legen Arelius også er medlemmer. Thunes sekretær Fru Wiik (Mathilda) har også en viktig rolle i romanen. Hun er en pertentlig og korrekt dame utad, men hjemme svermer hun for film og filmstjerner, og drømmer seg bort. Men hun har en mørk forhistorie, som hun sliter med, og som til slutt blir skjebnesvanger for henne.
Utad er Thune er en stillferdig og høflig mann, men han er såret, sint og glødende innvendig, etter at Gabi forlot ham. Sammen med vennene i Onsdagsklubben opptrår han med full kontroll. Samtalene mellom mennene i klubben, hendelsene i Europa, oppbyggingen mot en ny krig er en stor del av romanen, men like mye de ulike personenes indre liv og oppfatning av det som skjer.
Romanen er svært velskrevet, og sjøl om den kan bli noe stillestående i perioder, er det et driv her som gjør den spennende. Westö klarer å beskrive miljø og personer slik at du har tro på det du leser.
Pax forlag
2014
Oversatt av Erik Krogstad
310 sider
Bokmål
Heisann.... har du lest noe de siste åra som du kan foreslå som påskelesestoff?
SvarSlettJeg har mye ulest i hyllene våre, men kanskje jeg velger en bok som anbefales av f.eks. deg og som kan lånes på biblioteket! Ha go´hælj ;:OD)
Så flott omtale! Jeg har lest Der vi gikk av Westö, og ble grepet av fortellerstemmen hans, selv om den, som du sier, kan være noe stillestående. Må ut og låne denne i dag :) Ha en glad dag!
SvarSlett