mandag 23. mai 2016

Agnés Ledig: Ta følge med ham

Ta følge med ham av Agnès Ledig (Ebok)

Dette er Agnés Ledigs andre roman, og etter å ha lest hennes første, "To sekunder før miraklet", måtte jeg lese denne. Historien i de to bøkene handler om å reise seg etter en krise, og om å åpne seg for andre mennesker, å gi og få. 
Etter å ha blitt skadet i en brann,der han redder en liten gutt,  havner den unge brannmannen Romeo på sykehus. Her jobber Julie. En empatisk og dyktig sykepleier, som gjør alt hun kan for å holde motet oppe hos den hardt skadde Romeo. Julie lever i et samboerforhold med en kald og fraværende mann, Laurent. De har ønsket barn lenge, men Laurent blir etter hvert likegyldig og lite interessert i Julies behov. Romeo har lillesøsteren Kamille, som han har hatt ansvaret for da foreldrene sviktet. Hun har hatt en turbulent oppvekst,og er preget av det. En ungdom som ikke helt har klart å tilpasse seg, men som vokser på å se den hardt skadde broren og hans kamp for å komme seg opp fra sykesenga. Hun skriver dagbok. 
Julie blir Romeos beste støttespiller i hans rekonvalesens, og når han blir skrevet ut av sykehuset skriver han og Julie brev til hverandre i en periode, men utenforstående hinder gjør at de mister kontakten. Det er også andre betydningsfulle personer i romanen. Det er oldefar Jean og oldemor Malou, Babette og Alexander. Julies møte med fjell og natur, sammen med Babette er nydelig beskrevet:
"Øverst oppe,  med vinden og utsikten, og helt nede , på sjøen hvor jeg i dag tidlig uendeligheten like intens. Den samme følelsen av fred også. Jeg har satt meg i gresset, og lukker øynene for å kjenne denne uendeligheten inne i meg. Der er menneskene jeg er glad i. Og bare dem. For det er det som er en indre uendeligheten. Det er skjønnheten hos mennesker du er glad i og som er glad i og respekterer deg. Bildet av dem inne i meg syr bitene sammen.

Det er disse personene vi følger, gjennom opp- og nedturer. Hovedtemaet er at når vansker dukker opp er det viktig å klare å se utfordringene, ikke gi seg over. Det handler om sårbare personer, og det handler om kjærlighet og romantikk. Jeg syns at Agnés Ledig har en levende og god formidlingsmåte, og det var vanskelig å legge boka fra seg før siste side var lest. En rørende og gripende roman.

Gyldendal
2016
345 sider
Oversatt av Gøril Eldøen
Bokmål

1 kommentar: