tirsdag 24. mai 2016

Torkil Damhaug: En femte årstid


En femte årstid av Torkil Damhaug (Innbundet)

Forlaget sier: "Ann, Victor, Helene, Nicolai. Fire ungdommer som henger sammen. De prøver ut ting, og alt er ikke like smart. En av de tingene de ikke burde gjort, var å stenge en klassekamerat inne i kjelleren på den nedlagte fabrikken nede ved elva, der det en gang skjedde en grusom ulykke.
Kort tid senere er to av de fire ungdommene funnet døde, og den tredje er forsvunnet."

Det starter med en grusom ulykke på takpappfabrikken i Hammerdal, sommeren 1978. Uansvarlighet ligger bak, og dette blir raskt dysset ned. Men folket i bygda glemmer ikke så lett hva som skjedde. Nå er fabrikken nedlagt, og det er ungdommene som trekker til de tomme lokalene for å dope seg. Da fire av dem stenger en klassekamerat inne, får dette uante konsekvenser. Faren hans, som har sittet inne for drap på guttens mor, tar nå affære. Og han er en psysisk svært ubalansert og farlig mann
Boka starter slik at vi sitter i klisteret med det samme. Her er det umulig å legge den fra seg før siste side er lest, og saken er løst. En av ungdommene er Ann, datter av en politietterforsker. Allerede tidlig påstår hun at hun skal dø, noe som gir historien en skremmende undertone som gir leseren en ekkel uhyggesfølese som ikke vil slippe taket.
Det som har ligget som en mare fra fortiden ligger som en utent bombe over det lille lokalsamfunnet, og nå vekkes mye samvittighet og mange hevnmotiv fram. Dette klarer Damhaug å beskrive på en overbevisende måte. At han er psykiater kan en forstå, da dette blir en psykologisk thriller like så mye som en kriminalroman.

En femte årstid er en historie om ungdommer i brytningstid, og sterke og farlige krefter som de ikke klarer å mestre. Her er det mye brutal og mørk ondskap, så en bør ikke være mørkredd når en leser denne boka. Men trass i dette, må jeg bare si at denne romanen likte jeg! En av de bedre på lang tid!
Cappelen 
2016
Lest som eBokBib på Iphone
BokmålIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar