onsdag 25. mai 2016

Kathrine Nedrejord: Hvem er jeg når du blir borte

Hvem er jeg når du blir borte? av Kathrine Nedrejord (Innbundet)

Romanen starter med at Jenny krasjer med sin avstandsforelskelse, Julian, på vei til første time. Hun kommer noe forsinket til undervisningen, og forstår på stemningen at noe har skjedd.  Alle stirrer på den tomme pulten foran henne, der Michael pleier å sitte.  Nå er han død!  Hva har skjedde? Jenny har mange tanker, og samvittighetskvaler over at hun ikke har brydd seg om Michael tidligere: 
"På en måte er han plutselig mer tilstede enn han noen gang har vært før. Alle har vel gitt faen i han i alle år. Nå er han plutselig den mest populære i klassen. Jeg skjønner det ikke"
Bestevennen til Jenny i alle år har vært Henning. Han er et år eldre. Sammen med han er hun trygg. De har en egen tone seg i mellom, og Henning er alltid omsorgsfull og beskyttende overfor Jenny. Men det er også noe skjørt ved ham, han grubler mye. Og etter at Michael døde blir han svært forandret og ute av seg. Jenny, som er forelsket i Julian, og tilbringer mye tid sammen med han, forstår seg ikke på Hennings reaksjoner. Da Henning en dag blir borte, og ingen vet hvor han befinner seg, skjønner Jenny at noe alvorlig kan ha skjedd.

  I Jennys liv er det mange som forsvinner. Da hun var liten forsvant moren, nå er Michael død, og til slutt forsvinner bestevennen Henning. Jenny føler seg desperat og fortvilet. Kan dødsfallet til Michael ha påvirket Henning til å gjøre noe med seg sjøl? Dette er Kathrine Nedrejords første ungdomsroman. Det er en tankevekkende roman om hva som kan bli konsekvensene for et ungt sinn når skam, fordommer og fortielse blir dominerende i livet deres. Men det  handler også om vennskap, død og forelskelse. Det blir mange motstridende følelser og tanker samtidig. Og det er dette Jennys historie handler om. Mange unge kommer opp i situasjoner som fører til store endringer i hverdagen. Hvem er du når noen som er viktig for deg blir borte? Da er det viktig å kjenne etter og å prøve å finne ut hvem en er.  Derfor syns jeg dette var en god bok for ungdom. Anbefaler den gjerne!

Ashehoug
2016
144 sider
Bokmål
Lest som eBokBib

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar