onsdag 18. mai 2016

Joyce Carol Oates: Fordi det er bittert og fordi det er mitt hjerteHistorien finner sted i tidsrommet mellom 1950 og 1965, en tid preget av store rasemotsetninger. 

I den lille industribyen Hammond,  i staten New York , beskytter det unge svarte basketballtalentet Jinx Fairchild den yngre hvite jenta, Iris Courtney, som han knapt kjenner, mot et overfall. Slåsskampen blir hard, og det ender med at han dreper den storkjeftete, hvite overfallsmannen og rasisten. Ingen har mistanke til Jinx for ugjerningen. Istedet, som følge av denne tragedien, knyttes det et sterkt bånd mellom han og Iris.

I utgangspunktet forsøker Jinx, men uten hell, å glemme hendelsen og komme seg videre med sin plan om å få et college idrettsstipend. Han vil helst ikke bli involvert med den hvite jenta. Men samvittigheten gnager, og han prøver, men klarer ikke å fortelle moren sin om det som har skjedd. Marerittene hjemsøker ham til alle døgnets timer. Og det blir etter hvert enda verre når hans eldre spillegale bror forsøker å overtale ham til å spille litt dårligere på basketballbanen, slik at han kan vinne noen veddemål


Iris har problemer med moren, Persia, som etter hvert blir mer og mer alkoholisert. Hun ønsker seg bort fra den trasige hjembyen. Hun får et stipend til Syracuse University, der hun bor  hos en rik familie, og hun ser hvordan livet kan bli. Bort fra fattigdommen og problemene. Her kan hun oppnå den amerikanske drømmen.
  
Dette er en viktig fortelling om vold og raseskille, og om forståelse og kjærlighet. 
Joyce skriver godt. Jeg liker fortellerstilen hennes, da hun er svært billedrik og samtidig er hun jordnær og ekte. Hun skriver realistisk slik at både personer og miljø blir troverdig. 
Det er et under at jeg ikke har oppdaget denne forfatteren tidligere, da hun har skrevet utallige bøker og noveller, og er nevnt som en god kandidat til Nobels litteraturpris.

Pax forlag
2015
Oversatt av Tone Formo
428 sider
Bokmål


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar