onsdag 11. mai 2016

Marianne Kaurin: Nærmere høstDen 26. november 1942 ble 532 norske jøder arrestert og sendt ut av landet med skipet Donau. Dette er er historien til fem av dem. Familien Stern bor i en bygård i Oslo. Isak Stern er jøde, og driver butikk i byen. Han er gift og har døtrene Sonja, Ilse og Miriam. En av naboene er Hermann, som Ilse svermer for.  Sonja drømmer om jobb som syerskse på teateret, men har ikke fortalt familien om dette enda. Vi aner at noe mørkt er i emning. Jødene blir mer og mer forfulgt, mange har rømt landet. Andre sitter og venter på at forholdene skal bli bedre.

I tillegg til at vi følger familien Stern, følger vi Hermann, som har sine farlige hemmeligheter. En av naboene i bygården har fått et oppdrag som gjør at hans familie får noen goder, men han er ikke særlig komfortabel i denne rollen. Og en dag er fremmede menn på døra, og Isak blir arrestert. Familien prøver å klare seg så godt de kan uten Isak. Men en dag blir de også innhentet. Ilse er ikke hjemme denne skjebnesvangre dagen. 

I tillegg til at romanen forteller om Ilses forelskelse og livet i familien, ser vi hvordan deportasjonen av jødene foregikk. Her blir historien fortalt på en nøktern måte, og leseren får godt innblikk i hvordan hverdagen til jødene var. 


Det har vært skrevet mange bøker fra 2.verdenskrig, og jødenes situasjon. Men denne gangen er det en bok som er retta mot ungdom. Og jeg syns Kaurin har, med et enkelt og vakkert språk, klart å formidle denne mørke og vonde historien på en fremragende måte. Ikke alle unge vet så mye om hva som skjedde under krigen lenger, og dette er derfor en viktig bok. Dette er en del av vår historie, og jeg syns forfatteren har skrevet en svært god og informativ roman. Det er tøft og brutalt, men likevel følsomt og nært. 

Boka ble belønnet med Debutantprisen i 2012, og Kaurin fikk Uprisen - årets ungdomsbok, i 2013. En sterk bok som jeg anbefaler alle ungdommer å lese.Aschehoug
2012
245 sider (pocket-utgave)
Bokmål

4 kommentarer:

 1. Flott omtale! Det er sant som du sier, bøker med dette tema har jeg lest mange av. Omtalen din frister, spennende at boken er rettet mot ungdom :)

  SvarSlett
 2. Jeg er veldig glad i denne boken. - En av de beste norske ungdomsromanene jeg har lest. Rett og slett.

  Skjønt, man bør være oppmerksom på Bok-Karetes oppdagelse: http://bokkarete.blogspot.no/2013/04/nrmere-hst.html

  SvarSlett
 3. Denne boka likte jeg også godt og har sett på Bok-Karetes innlegg.
  Passer utmerket som ungdomsbok!

  SvarSlett
 4. Jeg klarte dessverre aldri å fullføre denne ungdomsromanen, for jeg ble så skuffet over oppdagelsen Bok-Karete gjorde. Uansett er det flott at du likte den, historier om krigen er viktig.

  SvarSlett