tirsdag 21. juni 2016

Heidi Linde: Norsk sokkel

Norsk sokkel

I kveld har vi drøftet denne boka i Bokklubben vår. Jeg var litt seint ute med lesinga, men kjøpte pocketutgaven som lesestoff på en flyreise nylig. Norsk sokkel er en roman med flere historier. Her er hva forlaget sier om dem:

 "På et hotell i Skien sitter en familiefar og forsøker å glede seg over at han ikke har kreft. Tretti mil lenger nord, på Lillehammer, forsøker svigermoren hans å finne ut av hvem hun skal bli nå som hennes alkoholiserte ektemann omsider har bestemt seg for å slutte å drikke. I Sogndal prøver en voksen sønn å få plass til mora si på sykehjem. I Trondheim strever en sju år gammel jente med å finne seg til rette i et nytt fosterhjem. Et gravid par på Jessheim får et rutinemessig tilbud om fosterdiagnostikk, mens en NAV-arbeider på tur til Kreta ikke klarer å nyte ferien fordi hun synes så synd på alle."

Det disse har til felles er et lite innsyn fra hverdagen i vårt velferdssamfunn. Menneskene møter mange utfordringer, og disse må en takle.  Ikke bare lett, særlig om disse utfordringene rører ved hele livssituasjonen. Jeg syns Heidi Linde har skrevet en bok til ettertanke. Det er ikke vanskelig å kjenne seg igjen i flere av fortellingene. Her er både morsomme, triste og rørende historier. Norge på 2000-tallet er ikke bare enkelt for mange. Linde starter hvert kapittel med utdrag fra offentlige dokument, noe som viser hvordan byråkratiske politiske vedtak som er en del av vårt velferdssamfunn, ikke alltid er så enkelt å leve opp til.
Jeg liker den lette skrivemåten til Heidi Linde, og vi ble enige om at vi gjerne anbefaler boka videre. 

Gyldendal
2015
293 i pocketutgaven
Bokmål


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar